Mila Kuijpers Voorleeskampioen Gemeente Zundert

ZUNDERT - Alle scholen waren present tijdens de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd 2018-2019 voor de gemeente Zundert op maandag 4 februari in de Koutershof te Rijsbergen.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs, wordt mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en wordt georganiseerd in samenwerking met de lokale openbare bibliotheken. De landelijke voorleeswedstrijd is inmiddels toe aan de 26e editie, meer dan een miljoen kinderen deden in de afgelopen jaren mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd, als geïnteresseerde luisteraar of als bevlogen voorlezer.

Kinderen leren veel van elkaar tijdens de voorleeswedstrijd. Het mooie kinderboekenaanbod om uit te kiezen, het grote aantal deelnemers, de plezierige spanning, de enthousiaste supporters en de media-aandacht maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen.

Per school wordt de schoolkampioen gekozen, dit is op school vaak al een spannende strijd want alle leerlingen van groep 7 of 8 mogen meedoen. En als er dan een schoolkampioen gekozen is mag die meedoen aan de lokale, ofwel gemeentelijke finale.

Voorleesronde gemeente Zundert

In de gemeentelijke voorleesronde van maandag 4 februari deden alle zes de basisscholen van de Gemeente Zundert mee met hun schoolkampioenen: Mila Kuijpers van de St. Bavoschool, Maartje Kriesels van De Wegwijzer, Tuur Jansen van St. Jozefschool, Sanne van Oorschot van St. Antoniusschool, Fenna Klasing van Zonnebloem en Damian Schrauwen van de St. Annaschool.

Als supporter voor de schoolkampioen was de hele klas uitgenodigd om mee te komen naar de Koutershof die voor deze gelegenheid sfeervol was ingericht als wedstrijdlokaal.

Muisstil

De voorlezers werden door presentator Len Copal, tevens directeur van het lettercircus YoYo, aangekondigd. Ieder kreeg ruim de gelegenheid om zijn of haar favoriete boek te introduceren en vervolgens ongeveer 5 minuten voor te lezen. Muisstil was het in de zaal bij de soms spannende en dan weer humoristische fragmenten die werden voorgelezen. Het publiek kreeg hiervoor terecht een applaus van zichzelf voor het bijzonder goed luisteren.

Voorleeskampioen Mila Kuijpers

De jury bestaande uit: Ria Nooren (oud-bestuurslid Bibliotheek Zundert-Rucphen), Giselle Hopstaken (leesconsulent Bibliotheek VANnU) en Mieke van Zundert (beeldend kunstenaar, schilder van verhalen) had het bepaald niet gemakkelijk om uit de kanjer van schoolkampioenen de uiteindelijke winnaar te kiezen. Met een nipt verschil wezen zij uiteindelijk Mila Kuijpers van de St. Bavoschool uit Rijsbergen aan als winnaar. Zij las een spannend fragment voor uit 'Laatste vlog' geschreven door Carry Slee. Tweede is geworden: Fenna Klasing van Basisschool Zonnebloem met een fragment uit het boek 'Het grote geheim van Plaza Patatta' van Nanda Roep.

Halve finale

Mila mag als kersverse voorleeskampioen van de Gemeente Zundert naar de halve provinciale finale op zaterdagochtend 16 maart in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle.

Bij succes daarna naar de provinciale ronde op 12 april.

De landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd vindt plaats op woensdagmiddag 22 mei in Schouwburg Amstelveen.[l]