De winnaars van de Cultuurprijs Goede Grond: Stichting De Weeghreyse en Henk Groenhuis (rechts). FOTO HELEEN VERBURG
De winnaars van de Cultuurprijs Goede Grond: Stichting De Weeghreyse en Henk Groenhuis (rechts). FOTO HELEEN VERBURG Foto: Heleen Verburg

Cultuurprijs voor Henk Groenhuis en De Weeghreyse

RIJSBERGEN - Wethouder Twan Zopfi heeft vrijdagavond in De Weeghreyse in Rijsbergen de Cultuurprijs Goede Grond uitgereikt. Er waren twee prijswinnaars: kunstenaar Henk Groenhuis en Stichting De Weeghreyse.

DOOR HELEEN VERBURG

De eerste winnaar is zoals gezegd Henk Groenhuis, beeldhouwer, keramist en kunstschilder. De inmiddels bijna 80-jarige Henk heeft zeer veel prachtige kunstwerken op zijn naam staan, variërend van schilderijen en beelden tot corsowagens. Van de laatste heeft hij er zelfs negentien ontworpen in de loop der jaren. Ook won hij er prijzen mee.

'Iconische beeld van het Corsomeisje is bij iedereen bekend'

Verder is hij bekend vanwege zijn iconische beeld van het Corsomeisje. Dit beeld van een meisje met een wijde jurk, grote hoed en een oude fiets, is bij iedereen in de gemeente bekend. Voor zijn gehele oeuvre werd Henk Groenhuis met de Cultuurprijs geëerd.

Brugfunctie

De tweede winnaar is Stichting De Weeghreyse. Deze stichting bestaat, inclusief de rechtsvoorgangers, inmiddels zo'n dertig jaar en beheert sinds tien jaar een museum in het voormalige gemeentehuis in Rijsbergen. Het museum vervult een brugfunctie tussen heden en verleden. Het is een plek waar het specifieke karakter van de vijf kerkdorpen en de buurtschappen van onze gemeente zichtbaar wordt. In tien jaar tijd zijn er door vrijwilligers al meer dan vijftig tentoonstellingen georganiseerd. Momenteel is er een tentoonstelling over het onderwijs in vervlogen tijden. Dit naar aanleiding van de vernieuwde St. Bavoschool in Rijsbergen. Ook is er een expositie over de Napoleonsweg. Deze weg is zo'n 200 jaar geleden door Napoleon aangelegd en voerde in een rechte lijn naar het zuiden. Van Amsterdam, via Breda, Rijsbergen en Zundert, naar Antwerpen. Het museum is elke zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur geopend.

Glazen schaal

Beide winnaars ontvingen dezelfde prijs, bestaande uit een prachtige glazen schaal, ontworpen door de Zundertse kunstenares Eefje Goos. De schaal beeldt op zeer kunstzinnige wijze het logo van de Cultuurprijs Goede Grond uit. Tevens ontvingen ze een oorkonde en een geldbedrag.

Toekomst

De laatste keer dat de Cultuurprijs werd uitgereikt was in 2016. Er bestaat geen vast ritme voor deze uitreiking. Daarom nodigt het organiserende comité, samen met de Gemeente Zundert die de activiteiten faciliteert, alle inwoners van Zundert nadrukkelijk uit om nieuwe kandidaten voor de prijs voor te dragen. Hiervoor gelden wel enkele criteria, zoals uitzonderlijke prestaties, bekendheid binnen en buiten de gemeente Zundert én maatschappelijke relevantie. Alle informatie hieromtrent, alsmede het formulier om nieuwe kandidaten voor te dragen, is te vinden op de website van de Gemeente Zundert. [l]