Femke piekt op het juiste moment en wint zilver.
Femke piekt op het juiste moment en wint zilver. -

Femke Frijters snelt naar NK zilver

ZUNDERT - Femke Frijters, uitkomend voor PAC Rotterdam maar trainend bij DJA in Zundert, reisde op 9 en 10 februari af naar Apeldoorn om daar te strijden voor de medailles op het NK Junioren.

Op zaterdag begon de dag vroeg met de series van de 400 meter. Femke werd ingedeeld in de buitenste baan, die schuin afloopt naar binnen. Na de start bleek Femke zichtbaar moeite te hebben met de aflopende baan, hierdoor verstapte ze zich en moest ze zich corrigeren om niet op de lijn te stappen wat een diskwalificatie tot gevolg zou hebben. Na een gemiddelde eerste ronde, gevolgd door een sterke tweede ronde, plaatste ze zich als vierde voor de finale op zondag.

In een sterk veld startte Femke in de finale vanuit baan 3. Gunstig, want dan kon ze de concurrentie goed in de gaten houden. Het plan was om tijdens het invoegen, na één ronde, op de tweede positie te gaan lopen en dit vast te houden tot de finish. Echter liep dit anders dan verwacht en liep ze gelijk met een andere atlete; na een duw belandde Femke op de derde plek. Femke zette de achtervolging in, spaarde wat energie en wachtte haar kans af. Met nog honderd meter te gaan sloeg ze haar slag en versnelde. Ze haalde de tweede loopster in en de achtervolgende atleten hadden hier absoluut geen antwoord op. Na 57,04 seconden finishte Femke overtuigend als tweede.
Vervolgens stond ook nog de 60 meter horden op de planning. Een uur na de 400 meter finale werden de series al gelopen, waardoor ze nog verre van hersteld was. Met haar beste prestatie had ze een goede kans op een finale plek, maar dit moest nog wel bewezen worden. Door de vermoeidheid in de benen werd de eerste horde hard geraakt. Hierdoor raakte ze uit balans en verloor al haar snelheid. Met de nodige moeite herstelde ze zich en gaf alles om zich alsnog te plaatsen voor de finale. Na het afwachten van de andere series, bleek haar tijd net genoeg voor een finale plaats. Met een dikke knie werd in die finale het laatste stukje energie eruit geperst wat resulteerde in een vijfde plek en een mooie tijd van 9,09 seconden: een clubrecord.

Tim Klein

Meerkamper Tim Klein (DJA) deed in januari al mee aan zijn NK (voor C-junioren) waar hij zeer knap tweemaal goud en eenmaal zilver wist te bemachtigen. Ook had hij zich ingeschreven voor dit toernooi om zich als C-junior tussen de B-junioren te bewijzen. Helaas ging er in de week voor het NK iets mis op de training. Door pijn in de hamstring heeft hij besloten om zich uit voorzorg af te melden voor dit toernooi. Tim heeft het indoor seizoen veel progressie geboekt wat veel belooft voor het komende outdoor seizoen.[l]