Johan van der Velde tijdens de laatste editie van 'De Speer van Rijsbergen'. FOTO SASKIA ROKS
Johan van der Velde tijdens de laatste editie van 'De Speer van Rijsbergen'. FOTO SASKIA ROKS Foto: Saskia Roks

Johan van der Velde getroffen door acute leukemie

RIJSBERGEN - Johan van der Velde is ernstig ziek. Bij de voormalige beroepswielrenner is acute leukemie geconstateerd, zo meldden welingelichte bronnen donderdag. Hij wordt momenteel behandeld in het Amphia Ziekenhuis in Breda.

DOOR ADDO SPRANGERS

Tijdens zijn verblijf in Spanje tijdens de Ronde van Mallorca vorige week werd Van der Velde geplaagd door een blijvende bloedneus. De na onderzoek geconstateerde slechte bloedwaarden leidden vervolgens tot de diagnose acute leukemie. Van der Velde verblijft momenteel in het Amphia Ziekenhuis in Breda waar hij wordt behandeld voor de ziekte.

Tour de France

Van der Velde, afkomstig uit Rijsbergen maar wonend in Breda, was profwielrenner tussen 1978 en 1990. Hij begon zijn carrière bij TI-Raleigh en reed later onder andere voor Panasonic en TVM.

In de Giro d'Italia won hij driemaal het puntenklassement en drie etappes. De Tour de France leverde eveneens drie ritoverwinningen op. Hij werd in 1982 derde in de Tour. Ook werd hij twee keer Nederlands kampioen op de weg.

Hart onder de riem

De wielerploeg Roompot-Charles Cycling Team leeft mee met haar chauffeur Johan van der Velde. "Johan, je hebt in je carrière heel wat legendarische veldslagen gewonnen. Je zal ook winnend uit deze strijd komen. De hele Roompot-Charles-familie staat als één blok achter je!", zo steekt de ploeg op haar Facebookpagina hem een hart onder de riem.

Eerbetoon

Dat doet ook Stichting Wielerdorp Rijsbergen. Als eerbetoon aan wielericoon Johan van der Velde hield deze club onder de naam 'De Speer van Rijsbergen' - een rechtstreekse verwijzing naar de bijnaam van Johan van der Velde gedurende zijn actieve jaren als beroepsrenner - al twee jaar achter elkaar een toertocht over diverse afstanden. Zondag 23 juni 2019 staat editie nummer drie op het programma.

Schrikken

"Ook ons bereikte het verschrikkelijke nieuws dat Johan van der Velde is getroffen door acute leukemie", zo meldt de organisatie op haar Facebookpagina. "Het heeft ons, kort na het overlijden van Kees Haast, wederom enorm doen schrikken. Het mag duidelijk zijn dat de Speer van Rijsbergen een vechter is. Eens een dappere strijder, altijd een dappere strijder!

'De Speer van Rijsbergen is een vechter'

Het is daarom ook Johans nadrukkelijke wens dat we doorgaan met de organisatie van de derde editie van zijn toertocht De Speer van Rijsbergen, op zondag 23 juni a.s. Als blijk van steun aan zijn strijd, een strijd die velen met hem delen, hoopt Johan daarom ook op veel deelnemers aan De Speer!

Duwtje in de rug

"De vele persoonlijke berichten aan Johan die hem de afgelopen dagen hebben bereikt maken hem ook alleen maar sterker! Schrijf je dus nu in! Johan van der Velde, Speer van Rijsbergen, we geven je met z'n allen dat duwtje in de rug om ook hier als winnaar uit te komen. Je hebt al zoveel in het leven bevochten en overwonnen, het gaat je lukken!"

Yellow Jersey Classic

Ook oud-wielrenner Rini Wagtmans uit Sint Willebrord, de voorbije weken nadrukkelijk in het nieuws met zijn geslaagde hulpactie voor de in Bulgarije gestrande oud-bokser Rudi Lubbers, is zeer begaan met het lot van Johan van der Velde. Hij vertelt al vanaf het eerste moment door Van der Velde te zijn ingelicht over de ontwikkelingen rond zijn ziekte.

Johan van der Velde is een persoonlijke vriend van Wagtmans. Daarnaast is Johan van der Velde een graag geziene gast tijdens de Yellow Jersey Classic welke jaarlijks door Rini Wagtmans wordt georganiseerd. Tijdens de laatste editie nog werd Van der Velde - samen met oud-wielrenner Henk Lubberding - met een naamtegel vereeuwigd in de Dorpsstraat van Sint Willebrord.[l]

Johan van der Velde staat de pers te woord. FOTO SASKIA ROKS