Concert in mystieke sfeer in het Van Goghkerkje

ZUNDERT - In het Van Goghkerkje in Zundert klonk afgelopen zondag een concert in mystieke sfeer. De pianist Matteo Mijderwijk speelde eigen muziek die hij ook op CD's had opgenomen.

Het concert begon in een beheerst tempo met meditatieve klanken en grote stiltes, daarmee was de sfeer van het hele concert gegeven. Die specifieke sfeer oogstte ook bewondering; de kerk was goed gevuld en er was steeds een aandachtige stilte. Dat paste natuurlijk ook goed bij de rol die de kerk in de samenleving heeft, maar de muziek was zeker niet religieus. De piano was ontdaan van een deel van de kast en dat had tot gevolg dat je de techniek van de piano kon zien maar ook de klankdynamiek kwam maximaal tot zijn recht. De verscheidenheid aan dynamiek was buitengewoon mooi te horen.

Er werden frases gespeeld van gemiddeld 2 minuten die steeds verschillend waren en soms ook contrasteerden. Minimal music werd afgewisseld met muzikale motieven die van zacht naar crescendo en weer naar zacht liepen, klankvariaties van hoge naar klankvariaties van lage tonen, een motief dat versierd werd, een akkoordenreeks in lage tonen naar akkoorden in hoge tonen, ogenschijnlijk eenvoudige motieven die steeds veranderden zodat het complex werd. Steeds werden zo'n 8 frases aan elkaar gespeeld zodat applaus weinig voor kwam, maar dat versterkte ook het specifieke karakter van het geheel.

Zo ging dat een uur door waarbij een aandachtig publiek naar een rustig maar zeer geconcentreerde pianist luisterde. Matteo vertelde dat de nummers die hij speelde geen namen hadden. Ook niet op de CD's waar ze zijn aangegeven met 'axioma + Romeins cijfer', ongeveer zoals de Griekse wijsgeer Epicurus dat met zijn stellingen ook deed.

Al deze muziek was nieuw voor iedereen, maar sommigen konden halverwege de tonen van psalm 72 herkennen in een veranderd ritme en daarmee was het toch ook weer nieuw. Na ruim 100 concerten in gewenste verscheidenheid bleek deze muziekvorm voor de concerten in het Van Goghkerkje toch weer iets heel nieuws te zijn. [l]