Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (uiterst links) tijdens haar bezoek in Achtmaal. FOTO GEMEENTE ZUNDERT
Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (uiterst links) tijdens haar bezoek in Achtmaal. FOTO GEMEENTE ZUNDERT Foto: Gemeente Zundert

Camping De Ossewei gaat over op zonne-energie

ACHTMAAL - Op camping De Ossewei in Achtmaal is afgelopen week officieel een ondergrondse warmtebuffer in gebruik genomen. Met deze installatie kan de camping van het gas af en gebruik gaan maken van zonne-energie.

DOOR ADDO SPRANGERS

De officiële ingebruikname van de warmtebuffer werd verricht door gedeputeerde Anne-Marie Spierings (portefeuillehouder Energie) van de Provincie Noord-Brabant. Na een welkomstwoord door wethouder Johan de Beer (portefeuillehouder Duurzaamheid) en onthulde de gedeputeerde onder het oog van vele belangstellenden een bord bij de installatie en nam daarmee de warmtebuffer officieel in gebruik. Het betreft een innovatieve ondergrondse warmtebuffer die met zonne-energie verwarmd water langdurig opslaat en omzet in energie voor de camping. Het douchen, de ruimteverwarming en de verwarming van het zwemwater gebeurt straks via de warmtebuffer.

Klimaattop Zuid

Tijdens de Klimaattop Zuid in juni vorig jaar ontvingen de eigenaren van camping De Ossewei de aanmoedigingsprijs voor klimaatinnovatie van de provincie Noord-Brabant. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings sprak de wens uit dat dit project als voorbeeld mag dienen voor andere organisaties. Nu is dit het eerste project dat ook daadwerkelijk is gerealiseerd.

VV Wernhout

De ondergrondse warmtebuffer is bedacht en uitgevoerd door het in 2015 opgerichte bedrijf HoCoSto (een afkorting voor Hot Cold Storage) uit Achtmaal, gespecialiseerd in duurzame warmteopslag. Deze zomer zal HoCoSto eenzelfde warmtebuffer installeren bij het sportpark van VV Wernhout. Dankzij het warmteopslagsysteem moet VV Wernhout als eerste voetbalclub van Nederland geheel gasloos gaan draaien.

Energieneutraal

Vorig jaar riep het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bedrijven op om te komen met innovaties welke zouden kunnen bijdragen aan de komst van energieneutrale sportaccommodaties. HoCoSto stuurde hierop haar concept van de warmtebuffer in. Met succes. Het leverde het Achtmaalse bedrijf een bedrag van 100.000 euro op én de opdracht van het ministerie om het geld aan te wenden voor de verduurzaming van een sportaccommodatie. Daarbij viel - na overleg met de Gemeente Zundert - de keuze op sportpark VV Wernhout, de thuishaven van VV Wernhout.

Pilot

Gemeente Zundert, VV Wernhout, HoCoSto en de Dorpsraad Wernhout voeren de pilot gezamenlijk uit. Het systeem van warmteopslag lijkt ideaal voor voetbalverenigingen. Juist wanneer de opslag optimaal werkt, verbruiken clubs geen warmte. Tijdens de zomermaanden zijn de accommodatie immers niet in gebruik vanwege de jaarlijkse zomerstop. In deze maanden slaat het systeem de meeste warmte op, welke tijdens het drukke voetbalseizoen optimaal kan worden benut.

Voortrekkersrol

Wethouder Johan de Beer is enthousiast over de verschillende initiatieven. "Het is fantastisch om te zien dat bedrijven uit onze gemeente een voortrekkersrol pakken in de energietransitie. Er is veel moed en lef nodig om als ondernemers die rol te vervullen."