Geslaagde en gezellige tweede Rijsbergse Vogelquiz

RIJSBERGEN - Dat een quiz nog wel eens een discussie, over de vraag of het antwoord, kan teweeg brengen is nauwelijks te voorkomen. Vooral als de zaal vol zit met fanatieke vogelliefhebbers en vogelaars zoals dat vorige week vrijdag het geval was in De Harmoniezaal in Rijsbergen.

Vijfentwintig koppeltjes hadden zich ingeschreven om deel te nemen aan De Tweede Rijsbergse Vogelquiz die georganiseerd werd door vogelvereniging De Vogelvriend. Ze kwamen niet alleen uit Rijsbergen en Zundert maar ook uit Etten, Breda, Rucphen, Sint-Willebrord en Roosendaal. Er waren zelfs deelnemers uit Oud Gastel en Berkel Enschot.

De vragen gingen voornamelijk over vogels in de vrije natuur en niet zozeer over volièrevogels. De quizmaster wilden voor aanvang onderstrepen dat de vragen ook bij een volgende keer hoofdzakelijk over vogels in de vrije natuur zullen gaan en niet over cultuurvogels die thuis hobbymatig gehouden en gekweekt worden! De 50 vragen, verdeeld over vijf ronden van elk tien vragen werden visueel ondersteund door een prachtige powerpoint presentatie.

Discussie

Grote diversiteit aan vragen, er zat voor iedereen wat tussen. Dat het uiterlijk verschil tussen mannetjes- en vrouwtjesvogels van dezelfde soort 'dimorfisme' heet, deed de hersenen al een beetje kraken maar de vraag wat 'de maand van de grote terugkomst is', maart, april of mei, bracht zelfs een korte discussie teweeg. Het antwoord is 'april' maar enkele deelnemers hadden daar zo hun bedenkingen over en gingen vol voor 'maart'. Ze maakten een punt, zeker. Door de veranderende klimatologische weersomstandigheden zou er inderdaad sprake zijn van een verschuiving in het gedrag van de trekvogels.

Ook het antwoord op de vraag wat de overeenkomst is tussen halsbandparkiet, grote alexanderparkiet en monniksparkiet, gaf veel discussie. Het antwoord is dat ze inmiddels alle drie in het wild in Nederland broeden. De vogels zijn ontsnapt of losgelaten uit een volière en kunnen wonderwel overleven in ons klimaat. Dat de rotsduif de voorvader van alle postduiven is, was makkelijk. Zo liepen de vragen door de vogelwereld heen. Het was een geslaagde en gezellige quiz- en vogelavond die hopelijk in 2020 een vervolg zal krijgen.

Uitslagen

Er waren maximaal 77 punten te halen. Winnaar werden 'De Vogelaars', Erik Roks en Jack Verhaeren, met 62 pnt. De Goudvinkjes, echtpaar Fonken, vorig jaar winnaar, werden nu 2e met 60 pnt. Evenals vorig jaar werden 'De Grasmussen', vader Eric en zoon Lars Mathijssen, met 58 pnt. 3e. 'De Zwaluwen', Gerard Sand en Rob Burgmans, gingen met 56 pnt. van twee naar vier en 'De Scharrelaars', Seb van Zimmeren en Rens den Dubbelden, maakten met 54 pnt. het kwintet vol.[l]