De gehuldigde imkers met twee oorkondes
De gehuldigde imkers met twee oorkondes Willem van Sprundel

300 jaar imker ervaring gehuldigd

ZUNDERT - Bijenhouders vereniging Zundert-Rijsbergen heeft op 3 februari haar jaarlijkse ledenvergadering gehouden. De jaarvergadering was uitermate goed bezocht. Maar er was dan ook iets bijzonders aan de hand, namelijk het uitreiken van de jubileumspeldjes. Op zich niet bijzonder…. maar wel het aantal speldjes: zes stuks!

De vereniging had Wim Backx, voorzitter van Groep de Baronie, gevraagd om deze handeling te verrichten. De jubilarissen waren: Jan de Bakker, 25 jaar lid, imkert met 10 tot 12 volken. Jan Vermeeren, 25 jaar lid, imkert met 10 volken, heeft deze vooral voor de bestuiving. Hij heeft zelfs enkele keren de bedrijfswedstrijd gewonnen. Het talent van Jan zit tevens in het korfvlechten en stoelen matten.
Piet van Aert, 40 jaar lid, heeft het imkeren geleerd van zijn familie. Men had deze bijen nodig voor het aardbeienbedrijf. Piet is ook diegene die jaarlijks de korf vlecht, als hoofdprijs voor de loterij. En hij is leermeester bij de jaarlijkse korfvlecht-cursus.
Cees Kerstens, 40 jaar lid, imkert met 3 tot 5 volken, is een onderwijsman en kan aardig vertellen. Wim Schalk, 40 jaar lid, bestuurslid, penningmeester en beheerder van de verenigingsbezittingen. Hij bekleedt deze functie al vele jaren. Wim van Aert, 60 jaar lid, is de broer van Piet. Het imkeren op 16 jarige leeftijd geleerd van zijn vader en zijn oom. Deze kennis kwam goed van pas voor hun aardbeienbedrijf en later ook voor zijn eigen bedrijf. Wim is voorzitter geweest van de Bijenvereniging Rijsbergen, heeft vaak bedrijfswedstrijden gewonnen, van de vereniging en Kring de Baronie.
Paters Trappisten, 70 jaar lidmaatschap, de paters zijn lid als congregatie. We noemen als leden: broeder Leo, die ruim 40 jaar voor zijn rekening nam, broeder Felix, een soort tussenpaus voor enkele jaren, en nu broeder Guido. Samen zijn al deze imkers dus goed voor 300 jaar lidmaatschap van de Bijenvereniging Zundert-Rijsbergen.
Na de uitreiking van de jubileumspeldjes en de oorkondes werd de jaarvergadering af gesloten met een loterij, met als hoofdprijs de mooie korf gevlochten door Piet van Aert. [l]