De VoorleesExpress gaat starten in Zundert

ZUNDERT - Na het 10 jarig jubileum van de VoorleesExpress in Breda gaat dit project nu ook van start in de gemeente Zundert, uitgevoerd door Surplus en in samenwerking met Stichting Welzijn Zundert.

De VoorleesExpress is in 2006 ontwikkeld door Stichting VoorleesExpress in Utrecht. Het is een programma dat zich richt op de taalontwikkeling van jonge kinderen en ouderparticipatie. Inmiddels is het project actief in meer dan 200 gemeenten. Jaarlijks komen zo’n 5000 vrijwilligers thuis bij gezinnen. Samen met de ouders streeft de VoorleesExpress ernaar dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen. Enthousiast geworden door de verhalen uit Utrecht, zijn in 2008 de eerste stappen door Surplus en De Bibliotheek Breda gezet om ook een locatie op te zetten. In 2009 is VoorleesExpress Breda toen daadwerkelijk gestart, als derde locatie in Nederland. Negen jaar later in januari 2018 is de VoorleesExpress vliegend van start gegaan in Etten-Leur en deze week gaat de 1e vrijwilliger van start bij een gezin in de gemeente Zundert.

Traject
De aanmelding van kinderen verloopt via partners in oa het onderwijsveld en altijd in overleg met de ouders. Ieder kind krijgt een getrainde voorlezer toegewezen, die gedurende 20 weken, één uur per week aan huis komt. En het gaat niet alleen om voorlezen alleen: praten over boeken, liedjes zingen, taalspelletjes, met de ouders samenwerken…..op allerlei manieren proberen de vrijwilligers het leesplezier van kinderen te vergroten en ouders te laten groeien in hun rol als taal- leesbevorderaar. Alle voorlezers worden getraind door de bibliotheek en gedurende het seizoen komen zij verschillende keren bij elkaar om ervaringen uit te wisselen. Zo is het voor iedereen een leerzame ervaring.

Stichting Welzijn Zundert
De stichting Welzijn Zundert zet zich eveneens in voor het leren van de Nederlandse taal. Zij zijn bekend met de gezinnen en werken in dit kader ook met vrijwilligers. Voor wat betreft de taalvaardigheden organiseert Stichting Welzijn Zundert twee wekelijks een taalcafé en worden vrijwilligers ingezet als taal maatje. Voor de VoorleesExpress gaat de stichting eveneens mee zoeken naar vrijwilligers.

Stap in en doe mee
VoorleesExpress Zundert is op zoek naar vrijwilligers die zich willen gaan inzetten. Heb jij affiniteit met kinderen en lezen? Dan is de VoorleesExpress iets voor jou! Voor meer informatie zie www.voorleesexpress.nl of neem contact op met de lokale projectleider: Nicole van Gennip via 06-20508530 of zundert@voorleesexpress.nl [l]