Dertien jaar cel voor doden vrouw in Wernhout

WERNHOUT - De rechtbank in Breda heeft maandag de echtgenoot van de vrouw die vorig jaar dood werd gevonden in hun woning in Wernhout, veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertien jaar wegens doodslag.

DOOR PETER HOUTEPEN

Voor de rechtbank staat vast dat de man zijn toen 46-jarige vrouw, Ingrid van Elsacker, in de nacht van 24 op 25 maart 2018 met bruut geweld om het leven heeft gebracht. De man had na zijn daad de politie gebeld en vertelde dat hij was overvallen toen hij spullen in de afvalcontainer wilde gooien. Verder zei hij niet te weten waar zijn vrouw was. In het huis ontdekten de agenten die op de melding af waren gekomen, het stoffelijk overschot van de vrouw. Bij het grootschalige onderzoek dat volgde werd kleding van de man gevonden met bloedsporen van zijn echtgenote erop, die hij had verstopt achter het voorpaneel van een inbouwtoilet. Ook op de slippers die hij droeg, bleken haar bloedsporen te zitten.

Bewijs

De nu 48-jarige Wernhouter heeft bekend zijn partner op het hoofd te hebben geslagen en haar te hebben gewurgd met een elektriciteitssnoer. Verder heeft de rechtbank vastgesteld dat hij haar meerdere keren heeft gestoken. De rechtbank vindt moord niet bewezen. Er is geen bewijs dat de man met voorbedachte rade heeft gehandeld omdat niet kan worden vastgesteld in welke volgorde en in welk tijdsbestek het steken, het slaan en het wurgen hebben plaatsgevonden. Daarom kan ook niet worden vastgesteld dat de man tijd heeft gehad om na te denken over zijn handelen.

Kinderen

Dat hij zulk bruut geweld op zijn partner heeft uitgeoefend en haar heeft omgebracht, rekent de rechtbank in Breda hem zwaar aan. De man nam hiermee bovendien het risico dat hun dochter, die boven lag te slapen, en hun zoon, die elk moment thuis kon komen, geconfronteerd zouden worden met het buitensporige geweld op hun moeder. De kinderen zijn ondergebracht bij andere gezinnen.

Misleiding

Bij de veroordeling tot dertien jaar cel heeft de rechtbank meegewogen dat de man lange tijd heeft geprobeerd de politie te misleiden door een overval in scène te zetten. De straf valt wel lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie van twee weken geleden. De officier van justitie wilde de man achttien jaar de cel in voor moord met voorbedachte rade.[l]