Moerse Boys wint periode en verliest clubicoon

ZUNDERT - Moerse Boys heeft een bewogen en emotionele week afgesloten met een historische periodetitel. Daags na het overlijden van erelid Harrie van Trijp (82) veroverde Klein-Zunderts trots via een 4-1-thuiszege op Spartaan’20 de tweede periode in de eerste klasse.

“Ik ben vooral heel trots”, vertelde Harrie, nippend uit een bakje koffie. “Trots dat ik lid mag zijn van deze club.” In oktober werd Harrie geïnterviewd voor de jubileumfilm van Moerse Boys. Harrie verklaarde die avond bij café Den Hoek zijn liefde voor de club, maar hij klonk vooral dankbaar. Dankbaar dat hij überhaupt deel mocht uitmaken van deze vereniging. Dankbaar dat die jongens van de selectie altijd nog een praatje met hem maakten (“ondanks dat ik ze vroeger vaak genoeg heb uitgescholden als jeugdleider”). Het was een ietwat kromme beredenering van iemand die de club juist mee opbouwde. Moerse Boys moet Harrie dankbaar zijn, niet andersom.

Moerse Boys bewees het erelid zondag een laatste dienst. Een hoofdrol was weggelegd voor de maandagploeg, de kameraden van Harrie. Zij gingen de spelers voor bij het betreden van het veld, een strakgetrokken Moerse Boys-vlag in de handen. De vlaggen op Akkermolen hingen halfstok, de minuut stilte was respectvol, familie van Harrie langs de lijn. De zon scheen, geen wolkje aan de lucht en een historische prestatie van het vlaggenschip. Alsof het zo moest zijn. Harrie lachte mee. Ongetwijfeld.

Broer en Zus-dag

Deze zonnige zondag op Akkermolen werd door de oranjehemden het vermoeden gewekt dat het Nationale Broer en Zus-dag was. Joris in de armen bij Sjors, Bart in innige omhelzing met broertje Cas. Zelden waren de gebroeders zo blij met elkaar als gisteren. Eerst was het aanvoerder Joris die een afgemeten vrije trap van broertje Sjors tot doelpunt promoveerde. Op slag van rust, een beter moment is niet denkbaar.

In de tweede helft was het de beurt aan Bart. Hij vormde het eindstation van een vlot lopende aanval en trapte onberispelijk raak. Aangever? Broertje Cas. Met de treffer net na rust vergrootte Moerse Boys de marge vlak na rust tot twee doelpunten. Vervolgens deed doelman Tom iets wat hij haast nooit doet. Hij blunderde. De goalie tastte mis bij een hoekschop en prompt was de spanning terug. Even later volgde de Spartaan ’20-doelman het voorbeeld van zijn collega. Hij schatte een vrije trap volledig verkeerd in, Pim profiteerde dankbaar. In de verre verte hoorde je iemand roepen: pannenkoek!

De 4-1 van Pim – een intikker na goed voorbereidend werk van Cas en Mitchel – was nog een fijne aanvulling. Het was direct de eindstand.

Missie

Veelzeggend was vervolgens de reactie van de spelers, vlak na het laatste fluitsignaal. De technische staf riep de manschappen bijeen op het veld. Daar bracht verzorger Ron het verlossende woord: periodekampioen! Even klonken vreugdekreten, vuisten gingen de lucht in, high fives werden uitgedeeld. Maar toch, echt uitzinnig waren de oranje-witten niet. Zij hebben een groter doel voor ogen. Moerse Boys is bezig aan een missie die moet leiden tot het kampioenschap, tot hoofdklassevoetbal. Toch is het fijn om al verzekerd te zijn van nacompetitievoetbal, mocht de missie onverhoopt mislukken.

Moerse Boys gaat dus in de polonaise richting carnaval en de oliebollen cup aanstaande zaterdag (aanvang 13.00 uur). De week erna wacht een lastige uitwedstrijd in Den Haag. VUC is dan de tegenstander (aanvang 14.00 uur). Alaaf! [l]