Dit moet zijn: Cees Gommers poseert samen met zijn vrouw met onderscheiding en oorkonde. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOU
Dit moet zijn: Cees Gommers poseert samen met zijn vrouw met onderscheiding en oorkonde. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOU Foto: Charles van Campenhout

'Ik kan nu eenmaal moeilijk nee zeggen'

ACHTMAAL - Cees Gommers uit Achtmaal heeft dinsdag de Welzijnspenning van de Gemeente Zundert ontvangen vanwege zijn jarenlange verdiensten voor de Zundertse maatschappij. Dat gebeurde tijdens het Agmaols Cabaret in MFA 'Gouw Hart. Burgemeester Leny Poppe-de Looff reikte hem het kleinood uit.

DOOR ADDO SPRANGERS

Cees Gommers stopte twee weken geleden als bestuurslid van de KBO Achtmaal, waar hij sinds 2008 actief was. "Ik ben geboren en getogen op Achtmaal", vertelt de 78-jarige Gommers. "Ik heb hier een winkel gehad en heb ook vaak op de baan gezeten met het bezorgen van brood en boodschappen. Via mijn vrijwilligerswerk bij de KBO wilde ik iets terugdoen voor de gemeenschap. Ik ben bestuurslid en penningmeester geweest, penningmeester en voorzitter, en ook nog alleen maar voorzitter. Na verschillende mensen te hebben benaderd, heb ik ook mijn opvolger gevraagd. Dat zit dus wel goed."

Kindje

In zijn tijd als bestuurslid was hij betrokken bij het in ere herstellen van het Kerkepad tussen de Oude Buisse Heide en Wallsteijn, waardoor het pad toegankelijk is voor wandelaars. "Dat is wel een beetje mijn kindje", aldus Gommers. "Tot mijn 24ste heb ik bij de Buisberg gewoond, aan de Heiningstraat 5. Daar liep het Kerkepad langs. Mevrouw Holst kende ik, die wandelde daar toen wij nog kleine mannekes waren. Het pad was op zeker moment helemaal weg. De laatste jaren is wandelen weer helemaal hot. Toen heb ik besloten om mijn schouders te zetten onder de terugkeer van het pad. Je kunt wel zeggen dat ik het bijna met eigen handen in oude glorie heb weten te herstellen. Natuurmonumenten heeft gezorgd voor de bruggetjes."

Goede keuze

Tevens kwam er mede op zijn initiatief een Praothuis, een rustplaats op de kruising Buntweg-Roosendaalsebaan. Door zijn enthousiasme en gedrevenheid is de organisatie gegroeid tot wat het nu is. "Zo'n rustplaats ontbrak", zegt Gommers. "Het is mooi dat het Praothuis er is gekomen. Iedereen die ik erover spreek is van mening dat het een goede keuze is geweest. Het wordt heel veel gebruikt."

Jeugdkampioen

Zijn maatschappelijke betrokkenheid reikt verder. Zo was hij tussen 2000 en 2005 vice-voorzitter van Flobert-Gilde St. Cornelius. "Ik ben al 54 jaar lid van het gilde", meldt Gommers. "Van tevoren schoot ik altijd kruisboog, maar dat betekent dat je ook telkens je pijl moet gaan halen. Met een flobert kost het schieten een stuk minder moeite. Ik ben zelfs nog eens jeugdkampioen van Nederland geweest. Ik ben nog steeds actief lid. Zolang het kan wil ik dat volhouden."

Dahliavelden

Sinds zijn pensionering staat Cees Gommers jaarlijks in de dahliavelden voor buurtschap Achtmaal. "Van aanplanten tot plukken en opruimen, ik ben er driekwart jaar mee bezig. Over veertien dagen beginnen we weer." Hiernaast helpt hij bij het onderhoud van de tuinen rondom de kerk, pastorie en het kerkhof. "Daar ben ik ook voor gevraagd"", besluit hij. Ook deze werkzaamheden doet Gommers met een lach op zijn gezicht en een vriendelijk woord voor eenieder. "Ik kan nu eenmaal moeilijk nee zeggen."[l]