Favorieten heersen in Rijsbergse biljartfinales

RIJSBERGEN - Afgelopen week kwamen alle Rijsbergse driebandencompetities tot een climax in diverse finales.

In de Kwinkslag moest de teamkampioen 2019, Billet Slagerij, het opnemen tegen bekerwinnaar Duvels in de strijd om de Louis Daemenschaal. De Duvels waren tot op het bot gemotiveerd om deze prijs voor hun zieke teamleider Andre de Peijper binnen te halen en dat resulteerde in ruime overwinning voor deze vriendenclub, die halverwege de strijd hun titel al ruimschoots veilig hadden gesteld.

Individuele kampioenschap

In een perfecte ambiance, gecreëerd door Jack en Nelleke van de Harmoniezaal, werd daarna om de individuele kampioenschappen gespeeld.

In de C-klasse was er een duidelijk verschil tussen de top 3 en de rest van het deelnemersveld. Robert Reuvers maakte echter in het begin van de week een paar uitglijders tegen Andres Pinksteren en Karel Mathijssen, waardoor hij op een onoverbrugbare achterstand kwam op de twee vooruit stomende koplopers, Jan Braspenning en Rob Nouws. Deze twee heerste in de C-Klasse en mochten in een onderling eindduel uit gaan maken wie zich de kampioen mocht gaan noemen.

Rob schoot met solide spel hard uit de startblokken en nam al gelijk een behoorlijke voorsprong. Maar vrouwe fortuna had besloten om onze sympathieke Belgische vriend een handje te gaan helpen. Twee tegenstanders tegelijkertijd was te veel voor Robbie en vlak voor de eindstreep moest hij het hoofd buigen voor Jan. Begeleid door een oerschreeuw, die te horen was tot aan Hazeldonk, ging Jan zijn laatste carambole erop. Jan Braspenning Kampioen C-Klasse 2019.

Normaal gesproken zijn de verschillen in de B-klasse klein. Dit jaar was er echter een duidelijke top 4 die vanaf het begin de toon zette. Zowel Robert Balemans als Ludo Sprenkels liepen in het begin van de week echter wat schade op, wat hen uiteindelijk de aansluiting koste voor de eindstrijd. Bij Jan van Aert was het precies andersom. Jan was in het begin van de week niet te pakken, maar verloor juist op het einde de aansluiting. Er was er maar één, die de hele week het hoge niveau kon vasthouden en dat was Jan Leijten. Onverstoorbaar en beheerst, en dat was in het verleden wel anders, hengelde hij de titel binnen. Hij mag zich na 10 jaar weer eens de ongeslagen B-kampioen van Rijsbergen noemen.

In de A-Klasse liep een man met een missie rond. Al jaren staat de Rijsbergse titel op 1 op het lijstje van Reggy Brouwers. De record kampioen van Rijsbergen, Hein Hanegraaf liep halverwege het toernooi teveel averij op, om op het laatst nog een vuist te kunnen maken tegen dit voornemen en moest, zeker voor zijn doen, al vroeg afhaken.

De jeugd klopte dit jaar nadrukkelijk op de deur voor een plaats op de erelijst, maar ook Daan Hanegraaf en Hans Snellen Jr. moesten dit jaar genoegen nemen met een respectievelijke tweede en derde plaats. Want voor het kampioenschap was er dit jaar maar één kandidaat. De man met de missie en de juiste focus: Reggy Brouwers. Nu dus eindelijk A-Kampioen van Rijsbergen.

De organisatie bedankt eenieder voor hun bijdrage aan dit toernooi. Sponsoren, tellers, schrijvers en natuurlijk Jack en Nelleke in het bijzonder, voor het creëren van de perfecte omstandigheden om de spelers te laten excelleren in hun sport.[l]