Johan Tax, geflankeerd door burgemeester Leny Poppe-de Looff (links) en zijn partner. FOTO ALEXANDER VINGERHOEDS
Johan Tax, geflankeerd door burgemeester Leny Poppe-de Looff (links) en zijn partner. FOTO ALEXANDER VINGERHOEDS Foto: Alexander Vingerhoeds

'Op den duur leer je vanzelf wel schieten'

ACHTMAAL - Johan Tax heeft zaterdagavond een Koninklijke Onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Leny Poppe-de Looff van de Gemeente Zundert. Hij mag zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

DOOR ADDO SPRANGERS

De 63-jarige Tax heeft zijn lintje gekregen vanwege zijn grote verdiensten voor de kruisboogsport in zijn algemeenheid en voor de Achtmaalse kruisboogvereniging Komst des Vredes in het bijzonder. De uitreiking van de onderscheiding vond plaats tijdens het 100-jarig jubileumfeest van kruisboogvereniging Komst des Vredes in zaal Den Thuur aan de Achtmaalseweg in Achtmaal

Verrassing

Voor Johan Tax zelf kwam het lintje naar eigen zeggen 'als een totale verrassing'. "Het was even schrikken, dit had ik niet verwacht", zegt hij. "Je doet dingen voor je vereniging vanuit je passie en omdat je er plezier in hebt, niet per se om een lintje te bemachtigen. Maar het is een mooie blijk van waardering."

Cafetaria

Johan Tax is sinds 1974 lid van de vereniging. Een bezoek aan de cafetaria bracht de zaak aan het rollen, vertelt hij. "De man die er werkzaam was, was lid van Komst des Vredes. 'Kom je een keer schieten?' vroeg hij me. 'Dat kan ik niet', antwoordde ik. Waarop hij zei: 'Ik kan het je leren'. Vervolgens heb ik er even over nagedacht en het er met mijn broer over gehad. We hebben de stoute schoenen aangetrokken en besloten samen naar de vereniging te gaan. 'Jullie hebben er twee nieuwe leden bij', zei ik toen we binnenstapten. Zó ben ik erin gerold. En dan leer je op den duur vanzelf wel schieten."

Wedstrijdschutter

Een understatement, want Johan Tax heeft zich weten te ontpoppen tot een echte wedstrijdschutter die de nodige prijzen in de wacht wist te slepen. "Twee keer ben ik koning geweest van de vereniging", laat hij vol trots weten. "Dat is het hoogst haalbare binnen de vereniging. Als koning geniet je echt status. Hoewel ik het allemaal langzaam heb opgebouwd. Ik was zeker niet meteen de beste schutter binnen de club. Ik ben nog steeds actief op het hoogste niveau."

Bestuur

Door de jaren heen heeft Johan Tax verschillende rollen vervuld. Zo was en is hij niet alleen actief als schutter, ook als bestuurslid, trainer van de jeugd en begeleider van nagenoeg alle leden heeft hij een behoorlijk steentje bijgedragen aan Komst des Vredes. Hiermee zette hij zich altijd in om de kruisboogsport bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hij is een drijvende kracht binnen de vereniging en staat altijd klaar voor zijn medemens. Johan Tax: "Door de jaren heen zijn er tal van wisselingen geweest in de samenstelling van het bestuur. In mijn begintijd heb ik al bestuurswerk gedaan, maar daar ben ik toen na een tijdje mee gestopt vanwege mijn werk. Inmiddels ben ik alweer ruim vijftien jaar secretaris."

Opleiden

"Als trainer begeleid ik nieuwe schutters," vervolgt hij. "Al doe ik dat niet alleen, hoor. Ook fungeer ik als begeleider van de jeugd. Dan rij ik bijvoorbeeld met een busje naar wedstrijden die de Nederlandse Kruisboog Bond (NKB) organiseert. Als het moet helemaal naar het noorden van het land. Het opleiden van schutters is leuk. Helaas hebben we vanuit de jeugd weinig aanwas. Het corso leeft wel goed onder de jeugd, net als het voetbal. Al schijnen ze daar toch ook regelmatig spelers tekort te komen. Veel jongeren willen zich tegenwoordig niet meer binden aan een vereniging. Da's jammer."

Buurtschap Achtmaal

Tot slot is Johan Tax al 45 jaar actief bij buurtschap Achtmaal. Onder zijn deskundige leiding wordt de corsotent op professionele wijze opgezet en afgebroken. "Van oorsprong kom ik van de Zundertse buurtschap Hulsdonk", vertelt hij. "Vanaf mijn jeugd bouwde ik er, tot er op zeker moment een paar jaar niet meer werd gebouwd. Toentertijd kon je echter niet zo gemakkelijk naar een andere buurtschap. Door een collega op mijn werk ben ik naar Achtmaal gehaald nadat hij merkte hoe fanatiek ik was. 'Dan kom je maar op Achtmaal helpen', zei hij. Ik ben er nooit meer weggegaan."

Steigers"Al jaren ben ik verantwoordelijk voor de opbouw van de corsotent. Vroeger gebeurde dat met mastpalen van hout, maar ten de tenten steeds groter werden zijn we steigers gaan gebruiken. Ik zorg ervoor dat die steigers goed worden gebouwd zodat de mensen veilig kunnen werken." Toch bouwt hij, als er ergens een gaatje is, zelf nog steeds graag mee."Het welbekende corsovirus, hè? Dat gaat nooit meer weg."[l]