Gemeente Zundert wil jongeren dichter betrekken bij lokale politiek. FOTO ADDO SPRANGERS
Gemeente Zundert wil jongeren dichter betrekken bij lokale politiek. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

Gemeente Zundert krijgt heuse jeugdraad

ZUNDERT - Zundert krijgt een jeugdraad, zo heeft de gemeenteraad afgelopen week besloten. Over de verdere invulling hiervan worden met de jongeren zelf afspraken gemaakt. Daarnaast komt er wellicht een jeugdburgemeester. Ook hierin echter hebben de jongeren het laatste woord.

DOOR ADDO SPRANGERS

Het voorstel voor de installatie van een jeugdraad - bestaande uit jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar - en een jeugdburgemeester komt uit de koker van de fracties VVD en D66. Achterliggende gedachte is om jongeren dichter bij de lokale politiek en maatschappelijke debatten te betrekken. De VVD is ervan overtuigd dat jongeren graag inspraak willen hebben over hun leefomgeving en welzijn. De drempel om lid te worden van een politieke partij zou voor jongeren echter te hoog zijn. Dat ligt anders bij het instellen van een jeugdraad, meent de VVD. Volgens D66 worden jongeren via de jaarlijkse benoeming van een jeugdburgemeester op een proactieve manier bij het gemeentebeleid betrokken, wat hun burgerschap weer zou bevorderen.

Enthousiasme

Bij vooral jongere inwoners van de gemeente die actief zijn op verschillende terreinen binnen de Zundertse gemeenschap, bestaat in ieder geval veel enthousiasme voor de plannen,zo blijkt uit veldonderzoek door VVD en D66. Argumenten die voor de installatie van een jeugdraad spreken, zijn er hiernaast in overvloed. Zo kan een jeugdraad een positieve invloed hebben op het bieden van een podium om meningen te uiten, te leren van elkaar en maatschappelijke betrokkenheid te ontwikkelen. Bovendien kan een jeugdraad als politieke kweekvijver fungeren, hetgeen dus ook de gehele gemeenteraad ten goede kan komen.

Profijt

Omgekeerd zal het gemeentebestuur van Zundert profijt hebben van een jeugdraad. Deze kan immers als geen ander advies uitbrengen over onderwerpen die voor jongeren belangrijk zijn. De leden van de jeugdraad kunnen de raad hiernaast inzichten verschaffen over de wensen en bedenkingen van jongeren als het gaat om de wijze waarop voor hen belangrijke onderwerpen in de Zundertse politiek worden behandeld. Ook kunnen zij aandacht vragen voor de wensen, behoeften en problemen van de Zundertse jeugd. 'Last but not least' kan de jeugdraad verzoeken doen aan het gemeentebestuur om bijvoorbeeld financiën vrij te maken voor specifieke jeugdgerelateerde onderwerpen.

Consulteren

Omgekeerd kunnen gemeenteraad en college de jeugdraad consulteren en om advies vragen. Er zijn diverse onderwerpen waarbij de jeugdraad een belangrijke rol kan spelen. In bijvoorbeeld de gemeente Roosendaal - waar de jeugdraad net als in Bergen op Zoom en Woensdrecht een bekend fenomeen is en ook een belangrijke factor in het lokale bestuur - is de jeugdraad nauw betrokken bij de opening van speciale evenementen voor de jeugd.

Samenwerking

Hoe de Zundertse jeugdraad er straks ook uit gaat zien, over één ding zijn de betrokken partijen het eens: om een jeugdraad succesvol te kunnen laten functioneren is het van belang dat college en raad serieus aan de slag gaan met de ideeën die een jeugdraad op tafel legt. Het succes valt of staat immers bij een goede samenwerking tussen het gemeentebestuur en de jeugdraad. Daarbij zou de jeugdraad niet moeten terugdeinzen voor ongevraagd advies. Het college dient (on)gevraagd advies serieus te nemen en een jeugdraad en jeugdburgemeester als volwaardige gesprekspartner te behandelen.[l]

Beslissingsbevoegdheid

Jeugdraden hebben geen beslissingsbevoegdheid, maar adviseren gemeenteraden en colleges gevraagd en ook ongevraagd.