De jubilarissen van het koor: Sjef van Aert, Ferdi van Assche, Ad van Aert, Annie Sprenkels-Van Aert en Alphons van Aert
De jubilarissen van het koor: Sjef van Aert, Ferdi van Assche, Ad van Aert, Annie Sprenkels-Van Aert en Alphons van Aert Judith van Aert (foto 1)

100 jarige Komst des Vredes eert zijn Jubilarissen

ACHTMAAL - Zaterdag 16 maart vierde kruisboog vereniging Komst des Vredes het 100 jarig bestaan. Op deze heuglijke dag kwamen de leden van de vereniging vanaf 10.15 uur samen Bij Den Thuur waar ze al 100 jaar thuis zijn.

Om 11.00 uur werd begonnen met een H. Mis, verzorgt door een eigen gelegenheidskoor. Dit koor, wat voor het eerst in 1969 de H. Mis muzikaal opluisterde, vierde dus ook zijn 50e verjaardag. Aan het einde van deze dienst werden dan ook vijf mensen van het eerste uur naar voor gevraagd en in de bloemen gezet.

Het zijn Sjef van Aert, Annie Sprenkels-Van Aert, Ad van Aert en Alphons van Aert alsmede de dirigent van het eerste uur, Ferdi van Assche. Onder zijn leiding heeft dit koor al vele liedjes op hun repertoire staan en elk jaar komt daar wel iets nieuws bij. Dit koor heeft ook diverse H. Missen opgeluisterd van leden bij hun Huwelijk.

Onthulling tegel

Daarna gingen we in optocht achter de verenigingsvlag naar het Gouden pleintje alwaar een tegel werd onthuld op de Wall of Fame van Achtmaal. Deze handeling werd verricht door voorzitter Frans Boden samen met de voorzitter van de feestcommissie Alphons van Aert.

Hierna werden we bij Den Thuur opgewacht. Tussen de diverse gangen van het diner door, werden twee jubilarissen gehuldigd vanwege hun 50 jarig lidmaatschap van Komst des Vredes. Omdat ze ook al 50 jaar lid zijn van de Nederlandse Kruisboog Bond kwam ook NKB voorzitter Jörgen Jorissen langs. Hij roemde Jos voor zijn inzet voor de vereniging en Alphons voor zijn inzet, niet alleen voor de vereniging, maar ook voor Kring Zundert en de Nederlandse Kruisboog Bond. Hierna kregen ze van Jörgen de bijbehorende Bondsspeld voor 50 jaar lidmaatschap opgestoken met de bijbehorende felicitaties.

Ereleden

Nico Wagemakers en Ad van Aert werden ook naar voor geroepen. Het bestuur vond dat het nu dé gelegenheid was om enkele mensen uit te roepen tot Ereleden. Ad begon gewoon als schutter wat hij vele jaren gedaan heeft tot hij er helaas mee moest stoppen. Hij was ondertussen toegetreden tot het bestuur waarvan hij het penningmeesterschap beheerde en later vele jaren de steun en toeverlaat was van dat bestuur als secretaris. Hij was een helpende hand bij de nodige verbouwingen. Hij is de mentor van het Tour de France spel van de Komst des Vredes. Voor het jarenlang mede bemannen van de jurytafel bij interne wedstrijden wat hij overigens nog steeds doet. Maar ook voor het onderhouden en waar nodig schilderen van de schietaccommodatie die er altijd netjes bij ligt. Ook draait hij al jarenlang de bingo na de Kerstverschieting.

Nico kwam ook in de vereniging als schutter, iets wat hij 50 jaar lang heeft gedaan. Verder voor zijn verdienste voor de vereniging, zoals het mede bij wedstrijden begeleiden van jeugdschutters. Ook Nico leidde nieuwe schutters op. Later ging hij ook kruisbogen maken. Ook Nico was een helpende hand bij de diverse verbouwingen en samen met Corrie stond hij jarenlang in voor het onderhouden van de schietaccommodatie. Beide Ereleden kregen een Oorkonde en een mandje met hun favoriete drankjes.

Lintje

Na deze gezellige middag kwam Fanfare/Muziekvereniging Sint Martinus de jarige vereniging een serenade brengen. Nadat zij hun stukken gespeeld hadden was daar Burgemeester Leny Poppe-de Loof die Komst des Vredes kwam fêteren met haar honderd jarig bestaan. Nadat ze haar speech had afgerond vroeg ze Johan Tax even naar voor. Hij bleek voorgedragen te zijn voor een lintje.

De Burgemeester vertelde Johan dat hij was voorgedragen voor zijn inzet en verdienste voor de kruisboogsport en corsobuurtschap Achtmaal en het verenigingsleven in het algemeen en dat al 45 jaar. Daarna werd hem de versierselen als Lid in de Orde van Oranje Nassau door de Burgemeester opgespeld en werd zijn vrouw Rina in de bloemen gezet. Johan nam daarna even het woord en dankte de personen die dit geregeld hadden. Hierna liet de toch aanwezige Harmonie Sint Martinus het Wilhelmus horen waarna de decorandus gefeliciteerd kon worden door alle aanwezigen.

Aansluitend begon de Receptie voor de 100 jarige vereniging Komst des Vredes waar vele handen geschud werden. Alle aanwezigen mocht die avond verder meevieren en dat het gezellig bleef tot in de late (vroege) uurtjes, dat spreekt voor zich.[l]

50 jarige Jubilarissen Alphons van Aert en Jos Sprenkels en Voorzitter van de NKB Jörgen Jorissen
De Ereleden Ad van Aert en Nico Wagemakers