De inwijding van het Mariakapelletje geschiedt onder grote belangstelling. FOTO ADDO SPRANGERS
De inwijding van het Mariakapelletje geschiedt onder grote belangstelling. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

Zundert heeft er eigentijds Mariakapelletje bij

ZUNDERT - De twee beelden van Maria en Bernadette, ooit prominent gehuisvest in de voormalige Mariagrot van het vroegere Sint Annaklooster, zijn - volledig gerenoveerd en wel - weer terug in Zundert.

DOOR ADDO SPRANGERS

Ze hebben een plek gevonden in een eigentijds Mariakapelletje in de Annatuin welke grenst aan het appartementencomplex Anna2 en het Nonnekeshof. Onder het oog van enkele tientallen belangstellenden, onder wie burgemeester Leny Poppe-de Looff, bewoners, aannemer Maas-Jacobs, bedrijven die er een bijdrage aan hebben geleverd en medewerkers van woningcorporatie Thuisvester, werd het kapelletje maandag officieel ingewijd door pastoor Hans van Geel.

Afspraken

Hiermee is het zogeheten Annaproject van 84 appartementen, inclusief een steunpunt, officieel afgerond, zo maakt Berry Hartman, hoofd Afdeling Vastgoed bij woningstichting Thuisvester, duidelijk in zijn inleiding. "De plannen voor Anna2 waren er al in 2007, maar door de crisis verdwenen deze in de koelkast. René Maas van projectontwikkelaar Maas-Jacobs is er een aantal jaren later ingestapt en heeft een prachtig project aan de Molenstraat neergezet. Daarmee waren de gebouwen klaar, maar er werden destijds drie nadere afspraken gemaakt. Zo moest de tuin van het voormalige Annaklooster zoveel mogelijk in stand worden gehouden en die is voor een groot deel ook intact gebleven. Daarnaast moest het kerkhofje worden verplaatst naar de congregatie in Roosendaal. Tot slot moest de Mariagrot, welke zich bevond op de plaats waar nu het Nonnekeshof staat, een nieuwe plek worden gegeven. Ook aan die afspraak is nu voldaan."

Erfgoed

Burgemeester Leny Poppe-de Looff spreekt van een mooie afsluiting van het project. "Toen ik pas in Zundert kwam, heb ik ook nog gedacht: 'Misschien is dat wel iets voor ons, zo'n appartement. Inmiddels hebben we een andere plek gevonden." Vanuit het oogpunt van religieus erfgoed is ze blij met het nieuwe Mariakapelletje, vertelt ze. "Ik ben niet katholiek, maar ik hou wel van Maria. Ik verzamel ook Mariabeelden."

Inwijding

Rest de inwijding en inzegening van de Mariakapel door pastoor Hans van Geel, middels het besprenkelen van de kapel met wijwater en het zwieren met het wierookvat. "Het goede overbrengen aan de ander', zo verklaart hij de hierbij achterliggende gedachte. "Dat maakt ook de gemeenschap sterk." Aan de presentatie van het nieuwe Mariakapelletje ging een viering in de Heilige Trudokerk vooraf. Na afloop werd er nagepraat in het Pluspunt aan het Nonnekeshof in Zundert.[l]

Restauratie

Bij de start van het Annaproject in 2007 was er in de toenmalige tuin van het Sint Annaklooster een Mariagrot aanwezig. Deze was verwaarloosd en de twee beelden van Maria en Bernadette die in de grot stonden, verkeerden in een slechte staat. De grot kon niet gehandhaafd blijven omdat op die plek het appartementencomplex Nonnekeshof werd gebouwd. Bij het slopen van de grot zijn de beelden voorzichtig verwijderd en ondergebracht op het kantoor van Thuisvester. Deze beelden heeft Thuisvester vervolgens laten restaureren door Nol Vromans.