Verhuist jubelmoment van Markt naar Oranjeplein?

ZUNDERT - Verhuist het jubelmoment op zondag 1 september van de Markt naar het Oranjeplein? "We zijn met de gemeente in gesprek over deze optie", bevestigt PR-man Ad Boemaars van Stichting Bloemencorso Zundert. "Op de Markt hebben we geen doorgroeimogelijkheden."


DOOR MONIQUE JANSEN

De jubel wordt al sinds het begin van het corso op de Markt gehouden. Het belangrijkste moment van het corso volgt na het uitspreken van de jurywoorden: "Jullie mogen stoppen!" Op dat moment houdt het winnende buurtschap halt en is duidelijk wie de winnaar is van het bloemencorso. Vrijwel altijd stijgt dan een luid gejuich op, gevolgd door dikke tranen van geluk.

Draagvlak

Stichting Bloemencorso Zundert is al enige tijd in gesprek met de gemeente over de verhuizing van het jubelmoment. Volgens Boemaars rust er bij de buurtschappen zeker geen taboe op een eventuele verplaatsing: "Het draagvlak is positief." Het corso trekt elk jaar meer bezoekers.

Run

Op de kaarten voor de tribunes op de Markt ontstaat elk jaar een run. Steeds meer corsoliefhebbers willen de jubel in 'real life' meemaken. Boemaars schat 'voorzichtig' dat er dit jaar mogelijk al 500 tot 700 nieuwe tribunekaarten de verkoop in kunnen als de verhuizing doorgaat. Uiteindelijk kan dat doorgroeien naar 2.500 tickets meer. Daarnaast ontstaat ook meer ruimte voor sponsoren om de jubel bij te wonen. Voor de gemeente biedt een verplaatsing naar de Zonnewende ook voordelen. "Om een vergunning af te geven, moet er aan heel veel maatregelen worden voldaan. De regels voor veiligheid worden steeds strenger, terwijl het aantal vluchtwegen op de Markt beperkt is", geeft Boemaars als voorbeeld.

De plannen zijn zeker nog niet in kannen en kruiken. "We gaan niet over één dag ijs. Op 10 april hakken we de knoop door", kondigt Boemaars aan.[l]