Bloemenweiden in Zundert, goed voor bijen en vlinders

ZUNDERT - Vorige week zijn er door de kinderen van basisschool Zonnebloem, op twee grasveldjes in de gemeente Zundert bloemenweiden ingezaaid, in het Annapark en in Nederven. De voorbewerking van de grond is op traditionele wijze uitgevoerd met een paard.

Het was voor de omwonenden van het Annapark een feest om te zien hoe Bert Eestermans zijn paard zeer kundig om de, vorig jaar aangeplante, boompjes heen stuurde. Veel bewoners herkenden deze ambachtelijke werkwijze nog uit hun jeugd.

Waarom bloemenweiden?
Een bloemenweide is natuurlijk prachtig om te zien, vooral als de weide tot volle wasdom is gekomen.
Maar behalve voor het oog, legt de gemeente Zundert deze weiden ook aan voor de insecten in onze buurt. Want zonder insecten, zullen wij weinig te eten hebben. De akkerbouw, groente-, fruit- en sierteelt zijn namelijk in meer of mindere mate afhankelijk van bestuiving door insecten. Vooral wilde bijen zijn effectieve gewasbestuivers.
Helaas zijn de laatste decennia veel wilde bijen- en vlindersoorten sterk in aantal achteruitgegaan, vooral in het agrarisch gebied.
Wilde bijensoorten zijn kieskeurig, ze vliegen vooral op inheemse planten (planten die van oorsprong in Nederland groeien), die niet allemaal zo uitbundig bloeien als onze sierplanten. Om deze wilde bijen en vlinders te helpen, worden in Zundert bloemenweiden met inheemse bloemenmengsels ingezaaid, en worden bijenhotels geplaatst. De bijen die in deze bijenhotels komen, leven niet in een kolonie, zoals een honingbijenvolk, en ze steken niet. Ze nestelen in het bijenhotel of in de grond.
De natuur is geduldig, nu wij nog!
De bloemen die worden ingezaaid, bestaan voor een groot deel uit twee- of meerjarige soorten. Dat wil zeggen dat in het eerste jaar alleen een stengel, bladrozet of blaadjes zichtbaar zijn. Pas in het tweede jaar zullen bloemen verschijnen. Veel plantjes hebben de tijd nodig om tot volle wasdom te komen, soms meerdere jaren.
Het is daarom belangrijk om wat geduld te hebben met het resultaat. Bij een goed beheer, d.w.z. enkele keren per jaar maaien en het maaisel afvoeren, ontwikkelt zich na een aantal jaren een rijke, gevarieerde bloemenweide.
Soms moet er daarom helaas gemaaid worden, terwijl de weide in bloei staat. Dat is nodig, om ervoor te zorgen dat de grassen niet gaan overheersen, want dan verdwijnen de bloemen.
Iedereen kan iets doen voor bijen en vlinders!
Omdat op het platteland niet veel bloemen meer te vinden zijn voor insecten, is het belangrijk dat iedereen met een tuin of balkon meehelpt. Het maakt niet uit als je maar een klein stukje tuin of een klein balkon hebt. Alle kleine postzegeltjes zijn stapstenen die bij elkaar een groot gebied vormen waar de bijen en vlinders iets te halen hebben.
Wil je je tuin bij- of vlindervriendelijk maken, kies dan een van de soorten uit onderstaande lijstjes en koop het liefst biologische planten die vrij zijn van bestrijdingsmiddelen (Dat kan bijvoorbeeld bij: www.vivara.nl of: www.deheliant.nl)

Top-10 voor honingbijen en wilde bijen

(bron: Bijenstichting):

1. Lange Ereprijs (Veronica longifolia)

2. Geitenbaard (Aruncus dioicus)

3. Damastbloem (Hesperis matronalis)

4. Wilde Tijm (Thymus serpyllum)

5. Salie (Salvia officinalis)

6. Wilde Majolein (Origanum vulgare)

7. Ezelsoor (Stachys byzantine)

8. Brede lathyrus (Lathyrus latifolius)

9. Meisjesogen (Coreopsis verticillata)

10. Herfstaster (Aster ageratoides)

Top-10 (voor vlinders)

(Bron: Vlinderstichting)

1. Winterheide (Erica Darleyensis)

2. Sneeuwbal (Viburnum)

3. Judaspenning (Lunaria Annua)

4. Lavendel (Lavandula)

5. Vlinderstruik (Buddleja davidii)

6. IJzerhard (Verbena bonariensis)

7. Koninginnenkruid (Eupatorium maculatum)

8. Hemelsleutel (Sedum telephium)

9. Herfstaster (Aster ageratoides)

10. Klimop (hedera helix)

Verander je eigen gazon in een bloemenweide

Goed voor bijen, vlinders en kleine beestjes, heerlijk om in te liggen, mooi om naar te kijken, een bloemenweide. En het scheelt je ook nog een hoop maaien. Wil je ook een gazon vol bloemen? Vraag dan advies aan Van Engelen bloemenweiden (l.v.engelen@gmail.com). [l]