Tijdens de Dag van het Landschap staan de Brabantse zandpaden centraal.
Tijdens de Dag van het Landschap staan de Brabantse zandpaden centraal. Foto:

Chapeau: Op stap met de boswachter tijdens de Dag van het Landschap
Kop: Gratis wandelexcursies op de Pannenhoef op Tweede Paasdag

ZUNDERT - Op Tweede Paasdag, maandag 22 april, viert Brabants Landschap het voorjaar met de Dag van het Landschap. Dit jaar staan de Brabantse zandpaden centraal. Niet alleen de mens is van zandpaden afhankelijk (geweest), ook vele dieren- en plantensoorten floreren bij de aanwezigheid van de zandpaden en -paadjes in onze natuurgebieden. Op de Pannenhoef is dat bijvoorbeeld de grijze zandbij. Tijdens de Dag van het Landschap nemen de gidsen u mee naar de Pannenhoef in Rijsbergen en hoort u van alles over de biodiversiteit en de historie van zandpaden.

Ondertussen geniet u ook van het prachtige voorjaarslandschap dat aan u voorbij trekt. Voor of na de wandeling kunt u een kijkje nemen in en rondom het buitenlokaal De Zwarte Schuur van Brabants Landschap. En lekker proeven van het zelfgebakken biologisch brood uit het gerestaureerde bakhuisje.

Pannenhoef

In het voorjaar zijn de vennen geliefd bij trekvogels die uit het zuiden komen. Dat zijn steltlopers als tureluur en groenpootruiter en vogels met kortere poten als kievit en kleine plevier. Sommige zullen hier (misschien) blijven broeden, andere vliegen daarvoor (veel) verder noordelijker. Maar ze tanken hier wel bij! In de landgoedkern, bestaande uit gemengd bos met beukenlanen, vind je jaarrond alle inheemse vinkensoorten. Rond Pasen hoor je overal de 'vinkenslag'. En de angstkreet van de zwarte specht duidt erop dat hij achterna wordt gezeten door een havik.

Gratis wandelexcursies in heel Brabant

Tijdens de Dag van het Landschap kunt u op 14 locaties meewandelen met de boswachter. Het totale programma van de Dag van het Landschap is te vinden op www.dagvanhetlandschap.nl.

De excursies starten om 12.00, 13.30 en 15.00 uur. De wandelingen duren anderhalf uur en zijn leuk voor jong en oud. Om 12.00 uur is ook een kort wandelrondje met de boswachter mogelijk. Deelname aan de wandelingen is gratis en reserveren is niet nodig. Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen helaas niet meewandelen.

Extra activiteiten op bij de Zwarte Schuur

Voor de allereerste keer sinds vele jaren wordt op een authentieke wijze brood gebakken uit de herstelde bakoven. Dit allemaal door enthousiaste vrijwilligers die alles weten over het bakken van brood. Daarnaast wordt er een traditionele houtverkooping georganiseerd waarbij men hout, hooi en takken kan kopen die afkomstig zijn uit het gebied. Dit alles gehuld in nostalgische sferen.

Adres en parkeren: De Dag van het Landschap vindt plaats bij Buitenlokaal De Zwarte Schuur, Pannenhoef 4 in Rijsbergen. U kunt parkeren op één van deze parkeerplaatsen: Vaartven (Pannenhoefsebaan), De Bak (Ettensebaan), Lokkerberg (Oosteindseweg) of De Ganger (Panhoefweg 7). Daarvandaan is het ongeveer 0,5 tot 1 kilometer lopen naar de Zwarte Schuur.

Steun Natuur 'dichtbij huis'

Brabants Landschap beheert ruim 18.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. Daarnaast zet zij zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde gebieden. Een netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee maatregelen te treffen om weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen te beschermen.

Natuurbescherming is en blijft mensenwerk

Steun Brabants Landschap voor slechts €15,- per jaar (€1,25 per maand) en word beschermer tijdens de Dag van het Landschap. U krijgt een uitgebreid welkomstpakket mee en profiteert direct van vele voordelen. Kijk voor meer informatie op www.brabantslandschap.nl. [l]