Adrie van Opdorp laat zijn tanden weer eens zien bij De Raadsheer

ZUNDERT - Om nou te zeggen dat het dit seizoen allemaal van een leien dakje liep bij Adrie van Opdorp, is overdreven. De scherpte was een paar maanden ver te zoeken omdat een in oktober opgelopen beenblessure hem voor een paar maanden achter het schaakbord vandaan hield. Adrie moest zich zelfs uit de competitie terug trekken. In februari kon hij in groep 1 gelukkig toch weer beginnen aan de 2e helft. Maar met twee nederlagen en een schamele remise vloog hij niet echt uit de startblokken.

Tot vorige week was zijn score 2,5 punt uit zes wedstrijden. Een scoringspercentage van onder de 50%, Van Opdorp heeft betere tijden gekend. In de sterke schaker Richard Pijl trof hij vorige week in Het Wapen van Zundert de juiste tegenstander om zijn schaakkwaliteiten weer naar boven te halen. Zowel Pijl als Van Opdorp zijn niet vies van een partijtje raggen en het werd dan ook een strijd van buigen of barsten. Van Opdorp kwam een pion voor maar hij wist voordat hij dit voordeeltje in winst kon gaan omzetten er eerst een taaie verdediging aan vooraf zou gaan. Zijn voorgevoel klopte. Pijl kreeg het initiatief, drukte Van Opdorp naar achteren maar die hield zijn verdediging sluitend. Het duurde lang voordat Richard een zet deed die Van Opdorp wat lucht gaf. En toen was hij los ook. En een Van Opdorp met een pion meer gaat voor de winst! Proficiat Adrie.

Erik Roks besliste het degradatieduel tegen Adrie Domen in zijn voordeel. Domen speelde alles of niets, hij moest wel en meestal weet je dan wel hoe het afloopt. Roks maakte het met een damenoffer wel speels af. Het werd gelijk stuivertje wisselen om de laatste plaats in groep 1.

Groep 2

In groep 2 deden de jongelui weer eens van zich spreken. Luuk van Dongen, toch altijd al goedlachs, liep na zijn gewonnen partij tegen ouwe rot Adrie Gommers met een hele brede smile op zijn gezicht rond. Hij had heel het seizoen al de minste verliespunten maar omdat Rick Mertens niet speelde, nam Luuk nu officieel de eerste plaats over. Omdat zijn naaste concurrenten, Jan Vriends en Rene Roks, in hun onderlinge partij remise speelden, liep zijn voorsprong zelfs op naar 1,5 punt. Pascal Roos sloop de top vijf binnen maar zijn achterstand op Van Dongen is drie punten en dat gat valt niet meer te dichten, al schaakt hij de blaren op zijn vingers. De tweede plaats geeft ook recht op promotie dus Roos doet nu volop mee. Hij won trouwens van Herman Krijnen. Je gunt het niemand maar Krijnen is helemaal de draad kwijt en is inmiddels uitgegroeid tot de Kop van Jut. Krijnen zou Krijnen niet zijn als hij het hierbij zou laten!

Groep 3

Als je het heel ruim neemt dan heeft zich in groep 3 een kopgroep van vijf mannen en vrouwen gevormd. Hannie Hermans, Jan de Kort, William Gommers, Corrie Daamen en, vooruit dan, Rene Verheijen hebben een gaatje geslagen en vormen het 'linker rijtje'. Gommers heeft de minste verliespunten maar omdat hij twee partijen minder heeft gespeeld staat hij niet eerste maar derde. Hoe hij zijn programma gaat afwerken, is ook nog een groot vraagteken. Gommers heeft nog een vakantie op de agenda staan en ziet wegens tijdgebrek geen kans om al zijn partijen te spelen! Een dilemma maar wie pakt zo’n grote kans op promotie nou niet met beide handen aan! Annuleren die vakantie, cancelen die handel, is dat misschien een idee, William?[l]