Het nieuwe fietspad tussen Zundert en Breda voert de fietser onder andere langs Rijsbergen. FOTO ADDO SPRANGERS
Het nieuwe fietspad tussen Zundert en Breda voert de fietser onder andere langs Rijsbergen. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

'Unieke verbinding tussen stad en platteland'

ZUNDERT - Het felbegeerde fietspad langs de Aa of Weerijs, tussen de gemeenten Zundert en Breda, is eindelijk daar. Afgelopen donderdag verrichtten wethouders van beide gemeenten de officiële opening van het fietspad dat recreatie en toerisme in de gemeente Zundert een extra impuls moet geven.

DOOR ADDO SPRANGERS

De Belangengroep Fiets Mark en Aa - later omgedoopt tot Stichting Fietspaden Netwerk Mark en Weerijs - stond in 2010 aan de wieg van de plannen voor het fietspad. Het waren in eerste instantie de vrijwilligers van deze groep - veelal inwoners van Rijsbergen - die zich hard maakten voor de totstandkoming van het pad. Later werd intensief opgetrokken met de Gemeente Zundert en vonden er gesprekken plaats met onder andere de Dorpsraad Rijsbergen, Waterschap Brabantse Delta, Koninklijke Wandelbond Nederland, Routebureau West-Brabant, gemeente Breda en omwonenden in het gebied.

Start

In het najaar van 2018 startten de gemeenten Breda en Zundert met de aanleg van het fietspad Van Nassau tot Van Gogh: een fietspad over grondgebied van Breda én Zundert langs de beek Aa of Weerijs. Wethouder Paul de Beer (Gemeente Breda) en wethouders Patrick Kok en Johan de Beer (Gemeente Zundert) fietsten elkaar donderdag tegemoet op dit nieuwe fietspad en troffen elkaar op de locatie van de officiële opening: bij het bruggetje aan De Hofdreven in Rijsbergen. Diverse inwoners, onder wie bestuursleden van de Stichting Fietspaden Netwerk Mark en Weerijs, voornaamste trekker van dit fietspad, fietsten mee.

In gesprek

De wethouders onthulden samen met Adje Maes, bestuurslid van de Stichting Fietspaden Netwerk Mark en Weerijs, een bord met daarop de tekst: 'Fiets van Nassau tot Van Gogh'. Deze bordjes komen, in kleiner formaat, langs het gehele fietspad. Wethouder Johan de Beer (portefeuillehouder Recreatie en Toerisme) spreekt van 'een uniek fietspad dat stad en platteland met elkaar verbindt'. Volgens hem alle reden om daar nog veel meer mee te doen. "Het is zaak dit fietspad vanuit recreatief en educatief oogpunt zo interessant mogelijk te maken", vindt hij. "Daarom zijn wij nu met betrokkenen in gesprek over verdere invulling hiervan".

Stimulans

Adje Maes, bestuurslid van de Stichting Fietspaden Netwerk Mark en Weerijs, vult aan: "Het fietspad verruimt het toeristische aanbod van beide gemeenten en hun omgeving. Het biedt uitzicht over de prachtige natuur, aardbeienvelden, agrarische bedrijven en boomkwekerijen die de omgeving rijk is. Het fietspad is een stimulans voor een vitale stad en een vitaal buitengebied". Als het aan de stichting ligt, blijft het daar trouwens niet bij. Eerder al sprak zij de wens uit om het fietspad in de toekomst uit te breiden tot in België, naar de oorsprong van de Weerijs bij Braken en Wuustwezel.

Zetje

De eveneens namens de Gemeente Zundert aanwezige wethouder Patrick Kok (portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening) toont zich net zo verguld met het eindresultaat. Eerder al noemde hij de inspanningen van de Stichting Fietspaden Netwerk Mark en Weerijs 'een burgerinitiatief dat navolging verdient'. "Ik denk dat de politiek soms een zetje nodig heeft", aldus Kok. "Daarom is dit initiatief ook zo belangrijk. Het is een schoolvoorbeeld van burgerparticipatie. Bij het ontwerp en de uitvoering zijn vele partijen betrokken, ik heb deze samenwerking als erg zinvol en erg prettig ervaren. We mogen trots zijn op het eindresultaat'.[l]

Kosten

Voor de aanleg van het fietspad stelde de Gemeente Zundert een bedrag van 1,5 miljoen euro ter beschikking. Samen met de 150.000 euro subsidie van de Provincie Noord-Brabant en Landstad de Baronie is het fietspad gerealiseerd.