De leerlingen van groep 6-7 van basisschool Sint Bavo zijn blij met de eerste prijs. FOTO ADDO SPRANGERS
De leerlingen van groep 6-7 van basisschool Sint Bavo zijn blij met de eerste prijs. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

Scholieren in de ban van milieuvervuiling

ZUNDERT - Hoe ziet een schone straat eruit? En hoe ziet een vervuilde straat eruit? De antwoorden op deze vragen werden afgelopen week in het Vogel Revalidatie Centrum (VRC) gegeven via kunstwerken vervaardigd door leerlingen van de basisscholen in de gemeente Zundert.

DOOR ADDO SPRANGERS

Die kunstwerken zijn gemaakt in het kader van een natuureducatieprogramma voor de groepen 5, 6 en 7 van de basisscholen. Het lespakket wordt ontwikkeld door de gemeente en het VRC Zundert en gaat over de afvalproblematiek. Het doel is om leerlingen meer bewust te maken van de gevolgen van ons afval op de natuur. In het lespakket zit een doe-opdracht die dit jaar bestond uit het maken van twee kunstwerken: een kunstwerk waarbij zowel een schone straat als een vervuilde straat in beeld moest worden gebracht, en een poster met als thema vervuiling. Er is zelfs een heuse wedstrijd aan gekoppeld.

Zuurstof

De uitkomst daarvan wordt tijdens een bijeenkomst op het VRC Zundert bekendgemaakt. Diwi Nieboer, beheerder van het VRC Zundert, verwelkomt de scholieren en neemt het project met de kinderen door. Waar ze het allemaal over gehad hebben, wil ze weten. Het antwoord wordt direct gegeven: bomen, bos en schone lucht. Wie er in het bos wonen? Dieren, zoals de vos, de ree en de uil. De kinderen blijken goed te hebben opgelet, want met het grootste gemak wordt vervolgens uitgelegd dat CO2 (koolstofdioxide) door bomen wordt opgenomen, waarna diezelfde bomen zorgen voor de zuurstof die wij nodig hebben om te kunnen leven. Maar ook dat er luchtvervuiling is, mede vanwege de ligging van de gemeente Zundert tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam. Dat de bodem eveneens belangrijk is, en dat ook water schoon moet blijven omdat daar walvissen, kwallen, eenden en krabben in wonen.

Duurzaamheid

De 'bespreking' is een opstapje naar de resultaten van het project: grote kijkdozen waarin de kinderen hebben uitgebeeld hoe respectievelijk een schone straat (met fietsen, vlinders en vogels) en een vuile straat (met veel auto's en troep) er uitzien. "Geweldig dat jullie zo'n mooie bijdrage hebben geleverd", vindt wethouder Johan de Beer. Hij legt uit dat duurzaamheid een belangrijk thema is voor de Gemeente Zundert. "Duurzaamheid moet straks in iedereen zijn doen en laten zitten."

Pannenkoeken

De jaarlijkse scholenwedstrijd blijkt uiteindelijk te zijn gewonnen door groep 6-7 van basisschool Sint Bavo uit Rijsbergen. De leerlingen van deze groep ontvangen uit handen van wethouder Johan de Beer een bouwpakket voor een nestkastje én mogen straks tijdens hun bezoek met de klas aan het VRC in Zundert pannenkoeken komen eten. De tweede prijs wordt in de wacht gesleept door groep 6 van basisschool Zonnebloem uit Zundert en de derde prijs gaat naar groep 5 van de Sint Jozefschool uit Wernhout. Een eervolle vermelding is er voor de door groep 6 van de Sint Jozefschool gemaakte poster. De expositie van de kunstwerken kan gedurende de hele meivakantie worden bezichtigd in het VRC Zundert.[l]