Frans en Riet hebben elkaar altijd de leuke dingen gegund. FOTO HELEEN VERBURG
Frans en Riet hebben elkaar altijd de leuke dingen gegund. FOTO HELEEN VERBURG Foto: Heleen Verburg

Chapeau: Frans Damen en Riet van Aert vieren 60-jarig huwelijk
Kop: 'We hebben gewoon heel goede klik met elkaar'

ZUNDERT - Op 2 mei is het zestig jaar geleden dat Frans Damen en Riet van Aert uit Zundert elkaar het jawoord geven. En dat gaan ze vieren. Ook komt de burgemeester nog op bezoek.

DOOR HELEEN VERBURG

Frans en Riet zijn beiden geboren en getogen in de gemeente Zundert. In mei 1958 kregen ze verkering nadat Frans verschillende pogingen had gedaan om met Riet in contact te komen en met haar uit te gaan. Riet hapte echter niet gelijk toe. Pas op 16 mei, tijdens de Vlaamse kermis in Wernhout, gingen ze voor het eerst samen uit. En amper een jaar later trouwden ze al omdat ze gewoon een heel goede klik met elkaar hadden. Ze kregen drie kinderen: twee jongens en een meisje. Helaas overleed hun vierde kind kort voor de geboorte.

Zorg combineren

Frans en Riet zijn altijd druk geweest. Frans heeft gewerkt in de kwekerij, in de bouw, op een benzinestation en als laatste bij de gemeente Zundert. Maar ook dreef hij samen met Riet een bloemisterij in de Weduwestraat. Toen ze die van de hand deden, brak voor Riet de tijd aan dat ze op de kleinkinderen kon gaan passen. Ze hebben nu zeven kleinkinderen en zelfs drie achterkleinkinderen. Het waren niet altijd gemakkelijke jaren en Frans wil heel graag vermeld zien dat Riet zo'n dertig jaar voor zijn vader heeft gezorgd. Deze werd namelijk twee jaar na hun huwelijk weduwnaar en kwam toen bij hen in huis wonen. "Hij had veel zorg en begeleiding nodig. Ik ben heel trots op haar dat ze dat al die jaren heeft gedaan", zegt Frans, "want ze moest de zorg voor de kinderen zien te combineren met de zorg voor mijn vader".

Recept voor goed huwelijk

Op de vraag hoe het komt dat ze het al die jaren met elkaar hebben uitgehouden, antwoorden ze allebei met grote stelligheid: "We lieten elkaar vrij, ook als de één iets wilde doen wat de ander niet echt leuk vond. We gunden elkaar de leuke dingen". Zo was Frans jaren lang een duivenmelker, een hobby waar Riet eigenlijk niets mee had. Maar ze gunde het hem en liet hem er vrij in. Hobby's hadden en hebben ze ook. Fietsen is er één van. Frans heeft jaren gekend dat hij wel 10.000 km fietste. Inmiddels laat zijn gezondheid het niet meer toe dat hij op de fiets stapt, maar autorijden doet hij nog wel. Ook Riet fietst niet meer. Maar kaarten vinden ze heel leuk en ook een bingoavond kunnen ze waarderen. Ze genieten van het leven maar realiseren zich ook dat elke dag er één is om dankbaar voor te zijn. Eind 2017 is Frans namelijk ernstig ziek geweest en gingen de artsen, en Frans zelf ook, ervan uit dat hij niet lang meer te leven had. Wonder boven wonder is hij weer opgeknapt, waarvoor beiden heel dankbaar zijn. "Want", zegt Frans, "voor de 85 gaan er veel dood. Na de 85 allemaal". Beiden hebben inmiddels die respectabele leeftijd bereikt. "We schelen slechts drie dagen met elkaar, dus Frans is maar drie dagen per jaar de baas", grapt Riet.

Groot feest

Op 2 mei is het de grote dag. Frans en Riet vieren dat met familie, vrienden en de hele buurt. Ze wonen daar namelijk al tien jaar en hebben fijne en gezellige buren. En natuurlijk kijken ze er naar uit dat de burgemeester op bezoek komt.