Lia reikt prijs uit aan Rob van der Heijden. FOTO CEES MARTENS
Lia reikt prijs uit aan Rob van der Heijden. FOTO CEES MARTENS Cees Martens

Openingsschieting bij gilde Sint Joris

RIJSBERGEN - Gilde Sint Joris Rijsbergen maakt deel uit van Kring van Schuttersgilden Baronie en Markiezaat, maar is ook aangesloten bij Het Verbond van Sint Jorisgilden in België. Hierbij zijn negen gilden aangesloten, zeven uit België en drie uit Nederland. Bij deze gilden wordt in competitieverband geschoten met de Sint Jansboog op 61 meter.

De competitie hiervan is in de periode april tot oktober. Met genoemde boog kan vanwege het risico, dat de lat breekt, niet geschoten worden, bij een temperatuur van beneden 15 graden. Alle gilden organiseren intern een openingsschieting voor het nieuwe seizoen.
Gilde Sint Joris heeft dit jaar haar openingsschieting georganiseerd op donderdag 18 april. Bij deze openingsschieting wordt geschoten om een zilveren schildje geschonken door gildebroeder en -zuster Fons en Lia Douenburg. Dit jaar in 2019 is het al de 35 keer dat dit plaats vindt, een ware traditie dus. Geschoten wordt op een zgn. geluksblazoen. Het blazoen is verdeeld in een aantal vakken waar cijfers in staan, die vooraf niet bekend zijn bij de deelnemers. Iedereen doet tien schoten en de resultaten worden genoteerd. Fons en Lia bepalen vooraf welke cijfers geschoten moeten worden om de winnaar te kunnen bepalen.
Dit jaar zijn twee gildebroeders gelijk geëindigd, nl. Hugo Hoppenbrouwers en Rob van der Heijden. Nadat zij beiden twee kampschoten gedaan hadden was het Rob van der Heijden die als winnaar gehuldigd kon worden. Lia reikte na afloop de prijs uit aan Rob.
Als je dit leest en belangstelling hebt in het gilde en schieten met de grote kruisboog, aarzel niet en kom op donderdagavond eens langs in 't Rijkepad te Rijsbergen. [l]