Nieuwe initiatieven voor VAB-locaties mogelijk

ZUNDERT - Vorig jaar is een initiatief uit Zundert, Hofstede aan de Dreef, uitgeroepen tot één van de prijswinnaars voor de Prijsvraag Brood en Spelen. Deze prijsvraag is in het leven geroepen door het college van Rijksbouwmeesters om te komen tot nieuwe perspectieven voor het platteland en oplossingen voor de problematieken die in het buitengebied spelen.

In de ingezonden prijsvraag is een voorstel gedaan om in de gemeente Zundert een cultuurhistorisch boerenerf met een stuk grond aan de rand van het dorp te ontwikkelen als toegankelijke tuin en ontmoetingsplek voor de gemeenschap. Daarnaast wordt het boerenerf ontwikkelt tot woningen voor 55 plussers.Om te komen tot deze ontwikkeling is een voorstel gedaan voor een sloopbonusregeling, een gebiedsgerichte aanpak waarbij breder gekeken wordt dan het te ontwikkelen boerenerf. In deze regeling wordt voorgesteld om VAB-locaties aan elkaar te koppelen. In ruil voor het slopen van leegstaande agrarische bebouwing (op VAB-locaties elders), is het voorstel om aan de Achtmaalseweg 111 te Zundert een plan ontwikkelen wat zich inzet voor educatie, recreatie en duurzaam wonen op een boerenerf.

Op dit moment kijkt het team van Hofstede aan de Dreef samen met de Provincie Noord-Brabant en gemeente Zundert hoe deze nieuwe sloopbonusregeling vormgegeven kan worden. Met dit initiatief is gemeente Zundert koploper en zal het plan als voorbeeld dienen voor andere gemeenten in provincie Noord-Brabant die ook kampen met een grote hoeveelheid VAB locaties.

VAB-locaties
Eigenaren van VAB-locaties hangt vaak een heet hangijzer boven het hoofd. Langzaam maar zeker komt de Asbestplanning 2024 dichterbij, dit geeft druk om in actie te komen en asbest te verwijderen. Door de VAB-aanduiding en oude gebouwen op het perceel is de locatie nagenoeg niet verkoopbaar, omdat potentiële kopers zich bij een koop vrijwel direct verbinden aan zowel sloop- als procedurekosten en dat is niet wenselijk. Hierin ligt de verantwoordelijkheid over de bebouwing en het perceel logischerwijs bij de eigenaren van de VAB-locaties. De verwachting is dat er weinig financiële middelen vanuit het rijk worden geboden en dat de eigenaar zelf zal opdraaien voor eventuele kosten.

Om deze samenwerking in de gemeente Zundert op gang te brengen kunnen VAB-locaties, die de wens hebben om overtollige bebouwing te slopen en de bestemming te wijzigen, zich melden bij Architecten Buro Ad Schoenmakers. Zij organiseren vervolgens de procedure en koppelen VAB-locaties aan maatschappelijke initiatieven in de gemeente Zundert, zoals bijvoorbeeld het initiatief Hofstede aan de Dreef.

Door het koppelen van VAB-locaties aan nieuwe initiatieven snijd het mes aan 2 kanten. De initiatieven kunnen gerealiseerd worden, dit zorgt voor maatschappelijke meerwaarde binnen de gemeente Zundert. Én VAB-eigenaren ontdoen zich van overtollige bebouwing zonder de volledige kosten en tijd die een sloop en procedure met zich meebrengen.

Aanmelden
Bent u een eigenaar van een vrijkomende agrarische bedrijfslocatie? Heeft u de wens om overtollige bebouwing op de eigen locatie te slopen en de bestemming te wijzigen? Meld u zich dan nu aan via info@schoenmakers-ontwerp.nl of bel naar 076-5990340. [l]