Joyce Vermue: ‘Zundert heeft zoveel moois te bieden’ FOTO GEMEENTE ZUNDERT
Joyce Vermue: ‘Zundert heeft zoveel moois te bieden’ FOTO GEMEENTE ZUNDERT Foto: Gemeente Zundert

Zundert krijgt straks jongste burgemeester

ZUNDERT - In een besloten raadsvergadering in de Annakapel heeft de gemeenteraad van Zundert afgelopen week de aanbeveling voor de nieuwe burgemeester van Zundert vastgesteld. Aansluitend is in een openbare raadsvergadering meegedeeld dat Joyce Vermue wordt aanbevolen als de nieuwe burgemeester voor Zundert.

DOOR ADDO SPRANGERS

Joyce Vermue is 33 jaar oud, geboren in het Zeeuwse Oostburg en woonachtig in IJzendijke, een dorp dat deel uitmaakt van de gemeente Sluis. Sinds juli 2017 is zij werkzaam als strategisch adviseur en teamleider beleid en kwaliteit bij de ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen.

Tweede Kamer

Daarvoor was zij voor de PvdA anderhalf jaar lid van de Tweede Kamer, in eerste instantie als tijdelijke vervanger van Manon Fokke die in september 2015 met zwangerschapsverlof ging. Nadat Martijn van Dam de Tweede Kamer had verlaten vanwege zijn benoeming tot staatssecretaris van Economische Zaken werd Vermue op 5 november 2015 permanent lid van de Kamer. Hier hield zij zich onder meer bezig met financiën (rijksuitgaven), onderwijs en cultuur (subsidiebeleid) en zorg (geneesmiddelen). Bij de verkiezingen in maart 2017 verloor de PvdA 29 zetels en werd ze niet herkozen. De meeste werkervaring heeft Joyce Vermue als manager beleids- en bedrijfsvoering en directielid bij de Stichting Maatschappelijk Werk Zeeuws-Vlaanderen. Eerder was zij onder meer sociaal werker.

Visionair

De vertrouwenscommissie heeft Joyce Vermue leren kennen als een energieke, dynamische, talentvolle en gedreven jonge vrouw met visie, zo meldt de Gemeente Zundert. Samenwerking, de verbinding zoeken en goed luisteren worden als haar sterke eigenschappen genoemd. De vertrouwenscommissie heeft tevens geconstateerd dat zij weet wat er speelt in Zundert en welke uitdagingen er zijn. Daarnaast beschikt Vermue volgens de commissie over het juiste integriteitsgevoel en wordt zij omschreven als meer dan gemiddeld bestuurlijk sensitief en analytisch sterk. Zij wordt verder aangemerkt als een visionair en iemand met een goed ontwikkelde organisatiegevoeligheid.

Beste kandidaat

Volgens de vertrouwenscommissie is Joyce Vermue de beste burgemeesterskandidaat waarmee Zundert de komende jaren - gezien de lopende bestuurlijke en ambtelijke doorontwikkeling - verder kan. 'Last but not least' stelt de commissie stelt dat zij het beste past bij Zundert en in de door de gemeenteraad vastgestelde profielschets.

Installatie

De aanbeveling gaat via Wim van de Donk, Commissaris van de Koning, naar minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties). Op basis van die aanbeveling bereidt de minister een Koninklijk Besluit voor, die door Zijne Majesteit de Koning Willem Alexander zal worden ondertekend. Naar verwachting zal dat medio juni 2019 het geval zijn. De installatie van Joyce Vermue vindt dan plaats op 3 juli 2019 in een bijzondere raadsvergadering. Tot die tijd is de 34-jarige Hanne van Aart van de gemeente Loon op Zand de jongste burgemeester van Nederland.Op dat moment heeft Zundert de jongste burgemeester van Nederland.

Blij

Er meldden zich tien sollicitanten voor het ambt van burgemeester van Zundert. Het gaat om zes mannen en vier vrouwen. De andere negen sollicitanten waren (oud-)burgemeester of (oud-)wethouder. "Ik ben ontzettend blij dat de gemeenteraad van Zundert mij heeft voorgedragen als hun nieuwe burgemeester", meldt Joyce Vermue via Twitter. "Zundert heeft zoveel moois te bieden. Ik kijk er naar uit om hier samen met inwoners, verenigingen en ondernemers een bijdrage aan te mogen leveren"

Afscheidstournee

Leny Poppe-de Looff fungeert momenteel nog als waarnemend burgemeester. Met een bezoek aan Wernhout komende vrijdag start zij haar afscheidstournee langs de dorpen. Op vrijdag 7 juni doet zij Klein Zundert aan, op zondag 9 juni staat Achtmaal op het programma en op zondag 16 juni klinkt het vaarwel in Rijsbergen.[l]

Burgemeester Leny Poppe-de Looff gaat op afscheidstournee. FOTO SANDRAGRAFIE