Uitreiking wisselprijs. FOTO CEES MARTENS
Uitreiking wisselprijs. FOTO CEES MARTENS Cees Martens

Buurtschappenkampioenschap Gilde Sint Joris

RIJSBERGEN - Voor de vierde maal heeft gilde Sint Joris het buurtschappenkampioenschap met de Sint Jansboog georganiseerd. Hierdoor kunnen de dorpsgenoten kennis maken met de Sint Jansboog en het gilde.

De bewoners kunnen op deze manier kennis nemen van het gilde en haar tradities maar zeker ook met de grote of Sint Jansboog op 61 meter. Dit jaar hebben drie zestallen meegestreden om de wisselprijs. De naam van de buurtschap die het zestal wint wordt, op de prijs, een tinnen bord, ingegraveerd. Voor mensen die nog nooit met genoemde boog geschoten hebben is het vaak een ware ervaring om met een dergelijk wapen te schieten. Het is een unieke kruisboog waar slechts bij negen gildes mee geschoten wordt, drie in Nederland en zes in Belgiƫ. Gilde Sint Joris is aangesloten bij Het Koninklijk Verbond van Sint Jorisgilde in Belgiƫ. Verder maakt zij deel uit van Kring Baronie en Markiezaat, die op haar beurt weer is aangesloten bij de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden. De wedstrijd wordt verschoten volgens een zestal-schieting d.w.z. dat in principe zes personen per buurtschap tegen elkaar strijden. Na de proefschoten wordt het spannend want dan gaat de wedstrijd echt beginnen. De uitslag lijkt belangrijk maar het meedoen is veel belangrijker.

't Pleintje wint kampioenschap

Door diverse oorzaken hebben een aantal buurtschappen zich afgemeld. Maar zoals zo vaak het gaat niet om de mensen die er niet zijn maar die er wel zijn. Degenen die wel de strijd hebben aangegaan, hebben de wedstrijd zeer spannend gemaakt. Het kampioenschap is dit jaar voor de tweede opeenvolgend jaar gewonnen door 't Pleintje met 145 punten. Muldershoek 1 was met 126 punten tweede en Muldershoek 2 was derde met 118 punten.

Kom eens kijken

Deelnemers maar ook verder is iedereen welkom om kennis te maken met gilde Sint Joris en haar tradities. Op donderdagavond, vanaf 19.30 uur bent u van harte welkom in 't Rijkepad. Kom gerust eens kijken en maak kennis met het gilde.[l]