Voor veel lopers staat de Van GoghLoop met rood omcirkeld in de agenda. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT
Voor veel lopers staat de Van GoghLoop met rood omcirkeld in de agenda. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT Foto: Charles van Campenhout

Van GoghLoop zet Zundert op de kaart

ZUNDERT - Dat Zundert nationale en internationale bekendheid geniet is vooral te danken aan Van Gogh en Corso Zundert. Ook de Van GoghLoop echter mag zich langzaam maar zeker in dat rijtje scharen. Voor veel atleten staat het evenement met rood omcirkeld in de agenda.

DOOR ADDO SPRANGERS

En dan hebben we het niet over wedstrijdlopers alleen. Ook de recreatieve loper weet zijn weg naar Zundert inmiddels meer dan goed te vinden. Hetzelfde geldt voor de wandelaar. Komende zaterdag mogen de twaalfde editie van de Van GoghLoop én de elfde uitgave van de Van GoghWandeling zich dan ook ongetwijfeld weer in grote belangstelling verheugen.

Parcoursrecords

Tijdens de Van Goghloop Zundert kan deelgenomen worden aan drie verschillende afstanden, waarvan bij twee afstanden deelname in wedstrijdvorm mogelijk is. Een 2,5 km prestatieloop, een 5 km wedstrijdloop en een 5 km prestatieloop, en een 10 km wedstrijdloop en een 10 km prestatieloop. Het zijn begrijpelijkerwijs vooral de wedstrijdatleten die hier hun stempel weten te drukken. Er wordt namelijk stevig doorgelopen in Zundert. Vorig jaar nog wist Sven Schoonebeek op de 5 km bij de mannen met 14 min 55 sec het parcoursrecord op zijn naam te zetten. Op dezelfde afstand bij de vrouwen gebeurde dat laatstelijk in 2017, toen Jamie van Lieshout met 16 min 55 sec een prachtige sportprestatie wegzette. Op de 10 km moeten we weer wat jaren verder terug om het laatste parcoursrecord bij de vrouwen te kunnen optekenen: het was Elizeba Cherono die dit in 2017 lukt met 34 min 17 sec. Wie bij de mannen op de 10 km het parcoursrecord op zijn naam wil zien te krijgen, zal in ieder geval sneller moeten zijn dan David Kipgnetich die in 2009 finishte in 29 min 27 sec.

Zunderts kampioenschap

Gelukkig is er in de vorm van een heus 'Zunderts kampioenschap' ook volop eer te behalen voor de lokale lopers. Alle Zundertse deelnemers aan de 5 km en 10 km dingen bijvoorbeeld mee naar een mooie prijs en natuurlijk de eer om zich kampioen van Zundert te mogen noemen. De snelste vrouw en man op de 5 km en 10 km gaan er met de winst vandoor.

Kinderloop

Alle aandacht is er eveneens voor de jongste deelnemers. Vast onderdeel op het programma van de Van Goghloop Zundert is namelijk de Kinderloop. Deze Kinderloop is voor de jeugd tot en met 12 jaar en heeft een afstand van 500 meter (kinderen tot en met 6 jaar) of 1.000 meter (kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar). Alle kinderen worden uitgenodigd om mee te doen. Jonge en oudere kinderen, snelle en minder snelle, wie vaker loopt maar ook wie dat juist niet doet. Jonge lopers met een beperking zijn eveneens van harte welkom.

Groepen

Deelnemers aan de Kinderloop worden bovendien nog net een beetje meer verwend. Zo krijgen de kids ook nog een bon voor een ijsje en - bij voorinschrijving gegarandeerd - een T-shirt. Dit jaar kunnen verenigingen en stichtingen bovendien groepen kinderen inschrijven, waarbij groepen vanaf 20 personen bij voorinschrijving gratis mogen meedoen.Het idee werd vorig jaar door onder meer voetbalvereniging Moerse Boys (ruim 80 deelnemers) meteen enthousiast omarmd. Ina Gommers, secretaris van de Stichting Van GoghLoop Zundert: "De jeugd heeft de toekomst en bewegen is belangrijk. Dat moet van kinds af aan gestimuleerd worden. Op deze manier willen we hier als Van GoghLoop een bijdrage aan leveren."

Van GoghWandeling

'Last but not least' wordt dit jaar de Van Goghwandeling gehouden. Wandelaars kunnen hier volledig uitgepijlde routes afleggen op de afstanden 10 km, 15 km en 30km.[l]

Surf voor meer informatie en (voor)inschrijving naar www.vangoghloopzundert.nl.