Fransien en Hanneke met een heerlijk aardbeiengebakje. FOTO HELEEN VERBURG
Fransien en Hanneke met een heerlijk aardbeiengebakje. FOTO HELEEN VERBURG Foto: HELEEN VERBURG

Wie wordt de meesterbakker van Zundert?

ZUNDERT - Al enige tijd liep ondernemer Hanneke Dictus met het idee rond om tijdens de Aardbeienfeesten een bakwedstrijd te houden. In collega ondernemer Fransien Som vond ze een gedreven mede initiatiefnemer. Samen maken zij dit jaar de eerste editie van Zundert Bakt mogelijk.

DOOR HELEEN VERBURG

“Zowel de jeugd tot en met groep 8 als de volwassen hobbybakkers kunnen deelnemen aan de wedstrijd. Deelname is kosteloos en de regels zijn heel simpel”, aldus Fransien. Ten eerste moeten in het baksel aardbeien verwerkt zijn. Ten tweede moet alles in het baksel eetbaar zijn. En de derde voorwaarde is dat het baksel past op de daarvoor aangeboden onderzetter.

Wedstrijdverloop

Elke deelnemer moet zich voor 15 juni inschrijven via de website www.zundertbakt.nl. Vervolgens haalt elke deelnemer op donderdag 27 juni tussen 16.00 en 19.00 uur bij Proef op de Som, Markt 9 in Zundert, de onderzetter en twee bakjes aardbeien op.

Op zaterdag 29 juni tussen 12.00 en 14.00 uur moet elke deelnemer het baksel persoonlijk komen inleveren op eerdergenoemd adres. Dat iedere bakker zelf komt is belangrijk, want bij het inleveren wordt een foto van de deelnemer met zijn baksel gemaakt. “Dus”, zegt Hanneke Dictus, “trek bij het inleveren leuke en fleurige kleding aan en zorg dat je haar goed zit. Want jouw foto kan gebruikt worden bij de bekendmaking van de uitslag en voor toekomstige promotiedoeleinden van deze wedstrijd”.

Een vakkundige jury gaat lekker van elk baksel proeven en zal dit beoordelen. Voor de winnaar onder de jeugd is er als prijs een workshop bakken, samen met vier vrienden of vriendinnen. De winnaar onder de volwassen hobbybakkers krijgt een ballonvaart voor 2 personen aangeboden. Daarnaast zijn er nog veel andere en ook lekkere prijzen beschikbaar. De uitslag wordt op zondag 30 juni bekend gemaakt.

Sponsors

De organisatoren zijn heel blij met de sponsors van de wedstrijd. “Want zonder sponsors, zou het niet mogelijk zijn dit zo te organiseren”, aldus Hanneke en Fransien.

De CLTV en Coöperatie Hoogstraten stellen de ballonvaart beschikbaar en samen met plaatselijke ondernemers stellen ze de aardbeien en andere benodigdheden beschikbaar. Fransien Som biedt de workshop aan.

De jury bestaat uit de voorzitter van de plaatselijke ondernemersvereniging Frank van de Klundert, Peter Ooms (banket)bakker in Zundert en Lauri Halters, de aardbeienkoningin. En als klap op de vuurpijl hebben de initiatiefneemsters Roger van Damme, de bekende chef-kok en meester patissier, als jurylid weten te strikken.

Kom proeven

Tijdens de jurering wordt er natuurlijk van alle baksels een beetje geproefd. Maar het grootste deel van de baksels blijft behouden. De bezoekers van de Aardbeienfeesten kunnen bij de kraam van Zundert Bakt, een stukje kopen en proeven. De opbrengst komt vervolgens ten goede aan een goed doel in Zundert.[I]