Wind in de rug langs de Waal.
Wind in de rug langs de Waal. TT

Slijtageslag bij Trappistentrappers

WERNHOUT - De befaamde Trappistentrappers Kaplaarzenrit werd een ware slijtageslag op de warmste 2 juni ooit gemeten. Wind mee vertrekken en met stevige tegenwind terugkomen is altijd zwaar maar op deze extra lange rit met temperaturen boven de 30 graden kwamen wel erg veel renners in de volgbussen terecht.

Om 8.00 uur vertrok onze A groep met 14 man als eerste voor wat een 154 km lange variant van de Kaplaarzenrit zou worden. Een prachtige rit door het mooie land van Heusden en Altena. De heenweg verliep gemakkelijk, de terugweg werd een gevecht. Even voor Terheijden zijn ze een nieuwe aansluiter ‘kwijt geholpen’ die eigenlijk in de volgbus had moeten stappen maar die komt vast weer boven water.
De B groep telde 17 man bij vertrek. Het was zeker niet de snelheid op de 165 km lange rit die het peloton uitdunde, het was vooral de warmte en de tegenwind, die nam toe en de benen werden slapper met het verstrijken van de kilometers. Slechts een handvol bereikte de eindstreep.
De 27 leden van de C groep reden in twee groepen, 146 km in een gestaag tempo. Na de pauze wisselden de groepen, de eerste ging tweede rijden maar daar werd je echt niet minder moe van. Ook hier werd goed gebruik gemaakt van de volgbus.
Bij de D groep moest de rituitzetter al snel verstek laten gaan met acute rugproblemen. Iemand had de rit op zijn navigatie en nam de taak van rituitzetter over. Een drietal C mannen was aangesloten bij de D waardoor ze met 12 op pad konden. De haperende navigatie had wat extra kilometers tot gevolg. Het groepje dat tegen twee uur met bijna 150 km op de teller terug in Wernhout kwam was op één hand te tellen en dan mocht je nog een vinger missen.
Zoals altijd bij de Kaplaarzenrit werd door alle groepen ergens zowat halverwege een korte pauze gehouden om de voorraad eten en drinken aan te vullen, voldoende drinken was zeker nu van essentieel belang. Wat we wel misten bij de pauze was zo’n warme bakker die dozen gebakjes uit de volgbus tovert, zo een zoeken we nog.
De volgbuschauffeurs hadden de handen vol onderweg, diverse lekke banden, plaatsen waar ze moesten omrijden omdat de bus nu eenmaal niet op het fietspad mag en het belangrijkste: de uitvallers opvangen. Een renner presteerde het om in drie groepen te rijden, hij begon in de C, liet zich terugzakken naar de D maar verloor deze uit het oog en werd uiteindelijk opgepikt door de B groep.
In het laatst gedeelte kozen vele renners de kortste weg naar huis, moegestreden, afgemat. Deze keer ook geen afterparty, het was allemaal al heet genoeg.
De E groep hield het bij een gewone rit en vertrok met 7 man om negen uur. Met 80 km werd deze rit van debuterend rituitzetster Elly de langste rit van dit seizoen. Mooie rit over de Brabantse Wal en langs Huijbergen weer terug. De volgbus even kwijt maar na telefonisch contact kon deze snel weer aansluiten.

Hemelvaart
Op donderdag werd er ook gefietst, de A met 7 man, de B met 18, de C met 19, de D met 8 en de E groep met 6 personen. Er werd goed gefietst, leuke ritten maar helaas te weinig ruimte om er over uit te weiden.

Programma
Pinksteren, zondag 9 en maandag 10 juni vertrekken alle groepen om 9.00 uur bij café van T. Alle ritinfo vindt je op het Trappistentrappers forum.
Wij wensen onze leden Ruud Peeters en Ad van Broekhoven donderdag 6 juni heel veel succes met hun Alpe d’Huzes uitdaging![l]