Diverse koren streden om de titel. FOTO SANDRA SMITS
Diverse koren streden om de titel. FOTO SANDRA SMITS Foto: Sandra Smits

Jokolo 'celebrates' op jongerenkorenfestival

RIJSBERGEN - Jongerenkoor Jokolo heeft de dertigste editie van het Nationaal Jongerenkorenfestival in de Sint Bavokerk in Rijsbergen gewonnen. Het festival vond zaterdag en zondag plaats in de Sint Bavokerk. Het thema ter gelegenheid van de dertigste editie was dit jaar 'Let's Celebrate'.

De organisatie kijkt terug op een geslaagd zangweekend. Ongeveer 300 jongeren namen zaterdag en zondag deel. Ieder jaar verrichten de vele vrijwilligers veel werk om het festival te kunnen realiseren. Het festival stimuleert de jongeren om te blijven deelnemen aan het zingen in jongerenkoren, terwijl het voor de deelnemende gezelschappen altijd een inspannend en gezellig weekend is . Dit komt vooral vanwege de competitie in de kerk, maar zeker ook door alle andere activiteiten.

Opening

Het festival begon op zaterdagochtend met een officiƫle opening door Hiphop Dansgroep Triple-S. Na de opening ging het eerste jongerenkoor met de competitie van start. De jongerenkoren hadden aan het eind van de middag een spellencircuit en een muziekquiz. Daarna kon iedereen wat eten en is er uitbundig gefeest op muziek van de band Boys. Na deze feestavond keerden alle jongeren weer terug naar hun slaapplaats bij diverse boerderijen en tuinders in de omgeving.

Ontbijt

De zondagochtend startte zoals ieder jaar met een gezamenlijk ontbijt in gemeenschapshuis De Koutershof. Na het ontbijt vond in de Sint Bavokerk een eucharistieviering plaats waarin pastoor Hans van Geel voorging. Aansluitend ving de competitie weer aan en volgde de slotmanifestatie, waar onder andere oud-leden van Jongerenkoor Princenhage liederen zongen en Mgr. De Jong, Hulpbisschop van Roermond, een woordje tot de jongeren sprak.

Prijzen

Tijdens de slotmanifestatie werden zoals ieder jaar een aantal prijzen uitgereikt. De prijs voor de beste compositie ging naar Jongerenkoor Jokolo uit Nijmegen, die tevens de publieksprijs in de wacht sleepten. De liturgische prijs ging naar Tienerkoor De Goede Herder uit Zoeterwoude. In de competitie eindigden na Jokolo de koren Chantiel uit Tiel en Tutti uit Gorinchem respectievelijk tweede en derde.

Lied

Jokolo zong tot slot nog een lied als besluit van een fantastisch en zonnig korenweekend.[l]