De duurzame brasem wordt met beleid aan het viswater toevertrouwd. FOTO AD HEREIJGERS
De duurzame brasem wordt met beleid aan het viswater toevertrouwd. FOTO AD HEREIJGERS Ad Hereijgers

Hengelsportvereniging timmert aan de weg en de toekomst

WERNHOUT - De in 1952 opgerichte Hengelsportvereniging ’t Alfertje heeft afgelopen voorjaar forse investeringen gedaan voor de toekomst. De bloeiende vereniging beschikt over een kleine 200 leden. Daarnaast is er een nauwe samenwerking met Sportvisserij Zuidwest Nederland.

Visserijkundig onderzoek

Dit jaar heeft er in samenwerking met Sportvisserij Zuidwest Nederland een visserijkundig onderzoek plaatsgevonden in het viswater van ’t Alfertje, beter bekend als de Leemputten. Bij zo’n onderzoek wordt gekeken naar de kwaliteit van het water en naar de visstand. Om de visstand te kunnen bepalen zijn beide vijvers met netten afgevist en zijn alle vissen naar soort gemeten en gewogen. Hiervan heeft Sportvisserij Zuidwest Nederland een uitgebreid rapport gemaakt, op basis waarvan de vereniging nu weet, hoe het viswater in goede conditie gehouden kan worden. Daarnaast laat de vereniging jaarlijks een bioloog een inspectie doen. Deze onderzoekt dan een aantal gevangen vissen op gezondheid. Ook twee grote zuurstofpompen zorgen voor de goede waterkwaliteit.

Duurzame brasem

Mede dankzij een subsidie van Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft de vereniging dit voorjaar 1.500 kg. duurzame brasem aan het viswater toe kunnen voegen. Sportvisserij Zuidwest Nederland stimuleert hiermee een doelgericht visstandbeheer op afgesloten wateren.

Containerunits

Eindelijk beschikt de vereniging aan het viswater ook binnen over een eigen accommodatie. Er zijn twee containerunits geplaatst en door sponsoring en veel vrijwilligerswerk omgetoverd tot een prachtige accommodatie. Verlichting, verwarming en meubilair is aanwezig. Vooral de woensdagvissers zijn hiermee erg ingenomen. Tijdens de middagpauze kunnen zij heerlijk van hun broodje en een kopje koffie genieten.

Sjors Sportief

Sinds vorig jaar kunnen de kinderen van de basisschool met diverse soorten sport kennis maken. Dit op initiatief van de Gemeente door het uitbrengen van het boekje Sjors Sportief. Ook de hengelsportvereniging neemt hier aan deel. Tijdens de vis- en feestweek (27 juli tot en met 4 augustus) vindt er op woensdag 31 juli een wedstrijd plaats voor de kinderen. Naast deelname via Sjors Sportief nemen er ook andere kinderen deel. Ieder vissertje krijgt begeleiding van een ervaren visser en de vereniging zorgt ook voor hengeltjes, tuigjes en aas. Net als vorig jaar zal dit wederom een happening worden, waarbij ook vele ouders en opa’s en oma’s aanwezig zullen zijn. De vereniging verwacht zeker 30 tot 35 deelnemertjes in totaal. [l]