Afbeelding
Foto: Gemeente Zundert

'We kunnen terugzien op een mooie tijd'

ZUNDERT - Het houdt maar niet op met de jubilerende echtparen in de gemeente Zundert. Deze keer zijn het Sjaan Verschuuren en Naantje Schrauwen op de Driehoek die zestig jaar huwelijk volmaken. Een boerenbruiloft bij Willem Poppelaars in Klein Zundert legde de basis voor een leven samen.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Burgemeester Leny Poppe-de Looff stapte afgelopen donderdagmiddag rond de klok van drie uur weer eens met een bloemetje bij een 60-jarig huwelijkspaar over de drempel. De grond van de gemeente Zundert is blijkbaar erg gezond, in ieder geval aan de Achtmaalseweg waar Sjaan Verschuuren en Naantje Schrauwen wonen, ook wel Driehoek genoemd.

Boerenstiel

De aangebrachte versierselen zijn inmiddels geruimd. Immers: de dag waarop na het zingen van 'Lang zullen ze leven' het glas werd geheven, was zondag 2 juni bij feestzaal De Toekomst in Achtmaal. Sjaan werd geboren op 10 augustus 1934 in Rijsbergen (Tiggelt), en Naantje op 29 maart 1933 op Ostaaijen in Zundert. Beiden komen uit 'den boerenstiel'. Bij Sjaan thuis kregen ze vier zonen en voor de ouders van Naantje lagen - in het dialect uitgesproken - drie 'pieskonten' in het verschiet. Voor hen die de uitdrukking niet kennen: we hebben het hier over dochters.

Drie stellen

Voor het nog krasse diamanten paar sloeg de vlam op elkaar over 1956 op een boerenbruiloft bij Willem Poppelaars in Klein Zundert. "We hebben drie jaar gescharreld en zijn 2 juni getrouwd. De kerkelijke huwelijkssluiting was in de Zundertse parochiekerk van H. Trudo", vertelt Sjaan. Het beloofde een heel bijzondere dag te worden. Tijdens dezelfde kerkdienst lieten immers ook de twee zussen To en Wies van Naantje met hun geliefden de trouwringen door pastoor Rops zegenen. De drie jonge stellen sneden de bruidstaart aan in de van tevoren schoongemaakte koestal thuis bij de ouders van de drie bruiden op Ostaaijen. Sjaan en Naantje gingen er ook wonen. Ze namen de boerderij over. Een gemengd bedrijf. Ze hielden er melkvee, land -en wat tuinbouw op na. " We hebben onze kost fatsoenlijk en naar tevredenheid kunnen verdienen", zegt Sjaan. Naantje knikt en voegt er aan toe gelukkig van ernstige ziekten of ongevallen bespaard te zijn gebleven. Het echtpaar kreeg twee zonen, Adrie (1960) en Kees ( 1961) Die zorgden op hun beurt samen voor vijf kleinkinderen. Sinds mei zijn Sjaan en Naantje overgrootouders geworden.

                                                                

Dankbaar

"We kunnen terugzien op een mooie tijd. Wel eentje van hard werken, maar daar ga je niet dood van. We genieten al heel wat jaren samen nadat we met boeren zijn gestopt en hopen dat nog zo lang mogelijk te kunnen blijven doen", laat Naantje horen. De was doet ze nog zelf maar koken niet meer. De maaltijden laten ze bezorgen. Geen van beiden heeft een bepaalde liefhebberij om de dagen door te komen. Naantje is buiten graag met de bloemen bezig. De televisie vinden ze een uitkomst. Alles behalve een mopperend diamanten paar dat het best naar de zin heeft en zich dankbaar voelt. Sinds begin vorige maand mogen ze zich overgrootvader en overgrootmoeder noemen. Het koppel gaat daar erg trots op.[l]