Vroege duiven voor Gebr. Maas & Zn en Jac van Sprundel

ZUNDERT - Afgelopen zaterdag kwamen de duiven thuis vanuit Sint Vincent, al jaren één van de klassiekers in de duivensport voor de lange afstand vliegers. Voor de midfond duiven stond er een lossing in Fontenay sur Eure op het programma. Op beide vluchten wonnen Zundertse duivenmelkers tot op het niveau van Rayon 2 van Brabant 2000, wat betekend dat er tot op het 4e spelniveaus de hoofdprijs naar Zundert komt.

Het wordt al wat minder met het aantal ingezette duiven, dit wil echter niet zeggen dat het spelpeil omlaag gaat. Op Fontenay waren nog 489 duiven ingemand door 34 Zundertse liefhebbers. Jac van Sprundel zijn bovenste van de poulebrief maakt de verwachtingen van zijn baas waar. Deze ervaren duif uit 2015 was de snelste in de eigen vereniging, in de Regio Zundert, in het spelverband W&O en in Rayon 2 van Brabant 2000 (2308 duiven). De bijna 410 km werd afgelegd met een snelheid van 1477, 6 meter per minuut en dat was gezien de zware omstandigheden een knappe snelheid. Jac had in de top 10 ook nog de 9e prijs. Jac van Hooijdonk werd 2e en dat ook op 3 niveaus. Hij had er 8 van de 11 op de uitslag. Toon Marijnissen had er 6 van de 9 op de lijst waarbij de 3e prijs met zijn bovenste van de poulebrief. Piet Vermonden werd 4e en 5e met zijn bovenste voorop. Bart en Paula hadden er van de 8 duiven in concours er 6 op de uitslag met daarbij de 6e prijs. Giel Haast won de 7e prijs, Frans met zijn kleinzoon werd 8e en Cees en Annie Bastiaansen werden 10e.

De Gebr. Maas & Zn wonnen de zware overnacht fondvlucht vanuit het voor hen op ruim 978 km gelegen Sint Vincent. Hun winnende duif kwam over die afstand, met aftrek van de neutralisatietijd, tot een snelheid van 937,5 meter per minuut. In de top 10 van de Regio Zundert hadden ze ook de 3e, 4e, 5e en 7e prijs. John Jorissen had er 4 in de top 10, hij werd 2e, 6e, 9e en 10e. Cees en Annie Bastiaansen werden 8e. In het spelverband W&O waren de eerste 7 prijzen ook voor dezelfde liefhebbers als in de Regio Zundert. In Rayon 2 van Brabant 2000 wonnen de gebroeders en John ook de prijzen 1 en 2.

Zaterdag zal het druk zijn in de lucht want dan gaat ook het jonge duivenspel van start. Met daarnaast nog de vlucht voor de liefhebbers van de zware fond en een vlucht op de kortere afstand op het programma veel turen naar de hemel.[l]