De nieuwe koning Kees Daemen. FOTO FRANK PELLENS
De nieuwe koning Kees Daemen. FOTO FRANK PELLENS Frank Pellens

Koningsschieten Gilde Sint Joris Rijsbergen

RIJSBERGEN - Bij gilde Sint Joris wordt een keer in de zes jaar koning geschoten. Een van de belangrijkste functies in een gilde is de functie van koning. De koning is de centrale figuur in het gilde. Een gilde kan in principe nooit zonder koning naar buiten treden. Als de koning niet aanwezig is mag het vaandel niet worden gepresenteerd.

De koning heeft ook een representatieve functie. Deze staat symbool voor het gezag. Zijn koningschap is bepaald door het lot en het is een koningschap zonder land of troon en zonder skepter of zwaard. Hij is de ambassadeur van het gilde.

Dit jaar 2019 was het weer zover en op dinsdag 18 juni is bij een bijzonder goed weer, misschien iets te warm, koning geschoten. Dit vond plaats op een weiland van van de fam. Nooren. In optocht gingen begeleid door genodigden en afgevaardigden van de gilde van het Verbond van Sint Jorisgilden uit Belgiƫ en zustergilde Sint Bavo het gilde naar de schietboom. Nadat burgemeester en wethouders gearriveerd waren kan het schieten een aanvang nemen.

De burgemeester, als Overdeken van het gilde doet het openingsschot en daarna kunnen alle genodigde een schot wagen op de vogel. Hierna vangt de wekelijke strijd aan. De vraag is dan wie van de gildebroeders en -zusters schieten er mee? Op enig moment blijken er vier echte gegadigden te zijn. Na diverse pogingen is de vogel geraakt maar niet gevallen. Als dan Kees Daemen nog eens goed aanlegt is zijn schot het juiste en de vogel komt naar beneden.

Het gilde heeft een nieuwe koning. Het is gildebroeder Kees Daemen. Hij wordt door alle aanwezigen gefeliciteerd en dan in optocht terug naar het gildelokaal in 't Rijkepad. Hier heeft de nieuwe koning het privilege dat hij eenmalig over het vaandel van het gilde mag treden. Een eer die alleen aan de paus, koning Willem Alexander, koningin Maxima en de koning van een gilde te beurt valt. Door het warme weer was het verder bij o.a. een koel glas gerstenat nog lang goed vertoeven en is het glas geheven op de nieuwe koning.[l]