Scholieren uit Zundert en Breda dompelen onder in Auvers-sur-Oise

ZUNDERT - Dit jaar heeft Mencia Sandrode een uitwisselingsproject georganiseerd in samenwerking met Collège Daubigny in Auvers-sur-Oise in Frankrijk. In maart zijn we met tweede- en derdeklassers Van Mencia Sandrode en Mencia de Mendoza een week op bezoek geweest in Auvers-sur-Oise, de plaats waar Vincent van Gogh zijn laatste levensfase door heeft gebracht.

Een uitwisseling is een spannend en leerzaam project voor onze leerlingen. Een week lang maakten zij deel uit van een Frans gezin. Het was niet alleen een kennismaking met het
Franse gezinsleven, maar ook met het schoolleven en het sociale leven van leeftijdsgenoten uit een andere cultuur. Dat alles in de Franse of Engelse taal.Dat is voor de meeste puberseen uitdaging en een leerzaam proces.

In mei kwamen de Franse leerlingen van Collège Daubigny op bezoek in Zundert en Breda.We hadden een leuke en actieve week. Na aankomst van de Franse leerlingen zijn we direct gestart met een Van Gogh-wandeling in Zundert. Burgemeester Leny Poppe-de Looff kwam daarna op school en zij heette de Franse leerlingen op hartelijke wijze welkom. Op vrijdag bezochten we Amsterdam. Een bezoek aan het Anne Frank Huis maakte indruk. Natuurlijk mocht een bezoek aan het Van Gogh Museum niet ontbreken. Enthousiaste gidsen vertelden ons over Vincents leven en schilderijen. De leerlingen herkenden veel van wat we in Auvers-sur-Oise gezien en gehoord hadden.

In het weekend verbleven de Franse leerlingen bij gezinnen in Zundert en Breda. Het maken van uitstapjes, het meedraaien met sportactiviteiten en het gezinsleven gaven de Franse leerlingen een goede indruk van het leven van Nederlandse leeftijdsgenoten. Een gezamenlijke barbecue bij een gastvrij Zunderts gezin, maakte het weekend compleet. Een stoere wandeltocht door het Verdronken land van Saeftinghe was een sportieve, vrolijke en modderrijke belevenis. Een bezoek aan de markt in Breda met spreekvaardigheidsopdrachten leverde mooie resultaten op. Lessen volgen op school, een kennisquiz over Nederland en het maken van de ultieme oranjefoto bij De Akkermolen waren onderdelen van het programma.

Op de laatste avond sloten we de week af met een familiediner op school. Alle gastgezinnen, leerlingen en docenten creëerden met elkaar een fantastisch afscheidsbuffet en we konden met elkaar napraten over de ervaringen. Op Mencia Sandrode en Mencia de Mendoza willen wij leerlingen uitdagen hun grenzen te verleggen. Dat hebben onze leerlingen zeker gedaan tijdens dit uitwisselingsproject. We zijn daarom ook trots op onze leerlingen. Natuurlijk hebben ze veel plezier gemaakt. Maar jezelf onderdompelen in een andere cultuur is ook spannend, leerzaam en zeker niet altijd makkelijk. Je leert niet alleen een ander kennen, maar vaak ook jezelf. Daar is, zeker op deze leeftijd, moed voor nodig en dat hebben onze leerlingen ook weer getoond. Onze leerlingen zijn een levenservaring rijker. We hebben een goede basis gelegd om de uitwisseling met Auvers-sur-Oise voor te zetten. We danken onze leerlingen voor hun inzet en enthousiasme, de ouders voor hun gastvrijheid en de gemeente Zundert voor de financiële bijdrage voor dit waardevolle project.

We kijken alweer uit naar volgend jaar. Wil je foto’s bekijken van deze uitwisseling? Neem een kijkje op de website van Mencia Sandrode onder het kopje “Sandrode in beeld”. [l]