Sfeerimpressie van een voorgaande editie. FOTO @TONVANDENBERG
Sfeerimpressie van een voorgaande editie. FOTO @TONVANDENBERG Foto: @TonvandenBerg

Boerendart 2019

ZUNDERT - De eerste zondag van juli staat in Zundert inmiddels wel bekend als de dag van de Boerendart. Liefhebbers moeten een klein beetje meer geduld hebben want deze dag valt laat dit jaar. Zondag 7 juli organiseert buurtschap Veldstraat voor de 17e keer dit super gezellige evenement. Dat er genoeg liefhebbers zijn blijkt uit de inschrijvingen. Er hebben momenteel al 105 teams ingeschreven en dit betekend dat we helemaal vol zitten! Maar niet getreurd, de weersvoorspellingen zijn goed en ook voor degene die niet meedoen is de mogelijkheid om toch te boerendarten op de goede doelenbaan.

Boerendart het spel

Boerendart is een uitdagend spel dat sportiviteit, behendigheid en gezelligheid combineert. Eén wedstrijd bestaat uit twee teams van 3 personen, die tegen elkaar gooien. Er worden drie enkels gegooid en elke speler gooit drie vorken. Elke vork (of riek) heeft drie tanden waarvan de middelste tand het aantal gegooide punten aangeeft. De totale lengte van de baan bedraagt 10 meter. De worpafstand bedraagt voor heren 8 meter en voor dames 6 meter. Per team worden de punten van de spelers bij elkaar opgeteld en dit geeft de eindstand aan. Per gewonnen wedstrijd zijn er twee punten te behalen. Is het gelijkspel, dan krijgen beide teams één punt. Er wordt in een poule systeem gegooid van 6 teams, op een baan. Elk team gooit in een speelronde een keer tegen elkaar, waarbij de wedstrijd punten tellen maar ook de hooivorkpunten!!! Na een speelronde worden alle wedstrijdpunten en hooivorkpunten opgeteld en worden alle teams opnieuw ingedeeld zodat het team met de meeste punten op baan 1 komt en het team met de minste punten op de laatste baan. Zo spelen we 5 rondes en kan dus iedereen de hele dag gooien. Na de 5e ronde zal dan automatisch degene die op nummer 1 staat ook het toernooi gewonnen hebben. Mocht het zijn dat er na 5 rondes twee teams zijn met evenveel wedstrijd punten als vorkpunten zal er nog een finale wedstrijd gegooid worden. Alle punten uit alle rondes blijven mee tellen.

Organisatie

Voor dit evenement heeft Buurtschap Veldstraat een eigen Boerendart commissie. Bestaande uit acht personen met ieder zijn eigen taak, zorgen deze commissieleden ervoor om dit evenement in goede banen te leiden. Tijdens het begin van de voorbereidingen zetten zij de grote lijnen al uit. Vanwege de omvang van het evenement kunnen zij dit niet alleen af en zeker in het weekend van de boerendart zelf, worden extra hulptroepen ingeschakeld om van de boerendart een succes te maken. Tijdens dit weekend helpen er ongeveer 100 vrijwilligers van Buurtschap Veldstraat op en rondom het boerendartterrein, van jong tot oud. Scheidsrechters voor iedere baan, wedstrijdleiding, catering, bar, toiletten, opbouwen, opruimen, bonnenverkoop en kinderhoek zijn een kleine greep van voorbeelden waar de vrijwilligers zich voor inzetten. De organisatie is deze vrijwilligers elk jaar ook weer erg dankbaar voor hun inzet. De opbrengst van de boerendart komt uiteindelijk ten goede aan Buurtschap Veldstraat, m.u.v. de opbrengst van de goede doelenbaan.

Goede doelen baan

Tijdens de Zundertse Boerendart wordt er door de deelnemende teams op een 21-tal banen gegooid voor de competitie. Doe je niet mee aan de wedstrijd maar wil je het gewoon eens proberen? Of doe je wel mee maar kan je tussen de rondes door nog wel wat oefening gebruiken? Dat kan op de jaarlijks terugkerende goede doelenbaan! Voor €1,- krijg je 3 keer de kans om een riek in de roos te gooien. Diegene die aan het einde van de dag de hoogste score op deze baan heeft, krijgt een eetbon aangeboden door Lokaal104. Zeker de moeite waard om te proberen dus! Het is erg leuk om te zien dat er op deze baan ook een heuze strijd geleverd wordt, wat het goede doel een mooi bedrag oplevert.

Dit jaar wordt de opbrengst gedoneerd aan Stichting WensAmbulance Brabant. Deze stichting brengt terminaal zieke mensen, die alleen liggend vervoerd kunnen worden, nog één keer naar hun favoriete plek. WensAmbulance Brabant heeft ruim 150 professionele vrijwilligers en 4 goed uitgeruste ambulances. Alles wordt bekostigd vanuit acties en donaties.

Terras en Kinderhoek

Ook als je niet mee doet aan de wedstrijden is het erg leuk om eens te komen kijken en wat te drinken op het terras. Er is de hele dag gezellige muziek, genoeg plaats om te zitten en ruime keus uit lekkere broodjes en verfrissende dranken. Voor de kinderen is er ook genoeg te doen met een springkussen, zandbak, knutselhoek en in de pauzes een echte kinderboerendartbaan!

Zondag 7 juli CLTV-terrein Zundert

Ben je al eens eerder bij de Boerendart geweest? Dan weet jij het als geen ander, deze dag wil je niet missen! Ben je nog nooit geweest maar ben je wel nieuwsgierig geworden? Iedereen is van harte welkom 7 juli op het CLTV-terrein Molenstraat 155 in Zundert vanaf 10.00 uur s'ochtends staat de koffie klaar en liggen er lekkere broodjes te wachten. De wedstrijden duren tot ongeveer 17.30 uur. De prijsuitreiking volgt uiteraard en daarna wordt de dag feestelijk afgesloten onder het genot van een drankje en de gezellige muziek van disco Cheers!

Wie gaat er dit jaar vandoor met de wisselbeker? Zal buurtschap Heijkant de titel kunnen prolongeren, worden ze dit maal afgetroefd door een van de andere buurtschappen of wordt het een verrassende nieuwe winnaar? Alles kan nog en de spanning zal met de temperatuur mee stijgen tot de uitslag weer de geschiedenisboeken in zal gaan.

Kijk op www.boerendart.nl voor meer info. Volg onze facebook pagina voor de laatste updates en leuke foto's! [l]