Ook de sailors kwamen de viering opluisteren. FOTO ANNELIES SCHUURBIERS
Ook de sailors kwamen de viering opluisteren. FOTO ANNELIES SCHUURBIERS Annelies Schuurbiers

Strawberry Sailor Singers weer goed op dreef in Veere

ZUNDERT - In tegenstelling tot de veel grotere koren die in het pittoreske Veere optraden, dienden de sailors, zoals de leden in de volksmond in Zundert genoemd worden, het niet te hebben van kwantiteit, maar van de kwaliteit. Het koor met haar originele en gevarieerde repertoire en haar meerstemmigheid kwam weer ouderwets goed uit de verf. Dat is ook de reden waarom de sailors vaker gevraagd worden op evenementen die oog hebben voor kleinere maar meer authentieke koren die zich bovendien niet in “maatpakjes” hijsen, maar zeer divers zijn uitgedost.. Het lijkt wat ongeregeld en ontspannen, maar dat is het zeker niet. Eenmaal op het podium blijken de leden even enthousiast als gedisciplineerd.

Vanwege de tropische temperatuur, zelfs aan de waterkant in Veere, was er minder publiek dan verwacht. De sfeer was er echter niet minder om. De sailors konden zich weer onderscheiden van de doorsnee shantykoren door hun enthousiaste optredens met veel nieuwe nummers en zij kunnen weer terugkijken op drie geslaagde sessies tijdens dit evenement. Voor het eerst mochten de sailors ook het geluid op 1 podium verzorgen voor de 7 koren. Dat op enig moment daarbij door de hitte de thermische zekering even voor wat stilte zorgde, kon gelukkig ook weer snel worden opgelost. Met dank aan het geluidsploegje van de sailors.

De volgende dag waren de sailors sinds enkele jaren ook weer eens present op de Aardbeienfeesten in Zundert.

Na diverse optredens in het voorseizoen in de regio wachten, na het zomerreces, in september nog een aantal optredens, onder meer in Terneuzen (Vliegende Hollander), Willemstad en Brandersfeesten Schiedam. In oktober en november staat onder meer nog optredens in Schiedam en in Grou op de agenda.

Momenteel telt het koor 22 leden en staat onder de even vakkundige als enthousiaste leiding van dirigent John Kok. Het koor heeft nog plaats voor drie zangers (1 per stemgroep) en een extra accordeonist naast de 2 huidige. Overige muzikanten bespelen de gitaar, de banjo, de fluit, tin-whistle, Bodrhan en af en toe een theekist en wat ander slagwerk..

Het aantal optredens per jaar wordt beperkt tot circa 12, afhankelijk van maritieme evenementen die soms 2-jaarlijks plaatsvinden zoals Dordt in Stoom, Maritiem Den Bosch en Veere.

Het repertoire, authentiek en zonder smartlappen maar wel met enkele Nederlandse nummers, en de ledenlijst is op te vragen per mail via voorzitter@strawberrysailorsingers.nl

Repetities vinden wekelijks plaats op maandagavond in Het Wapen van Zundert of Café 2 in de Katerstraat van 20.00 tot 22.00u. Kom gerust eens vrijblijvend luisteren. De sailors houden wel hun zomerreces na 15 juli. Op 26 augustus worden de repetities weer hervat. [l]