V.l.n.r. Bowien Snepvangers, Tim Klein, Femke Frijters.
V.l.n.r. Bowien Snepvangers, Tim Klein, Femke Frijters. -

Topklasseringen tijdens tropisch NK junioren

ZUNDERT - Het laatste, warme weekend van juni stond voor drie atleten uit Zundert in het teken van het Nederlands Kampioenschap voor junioren, dit jaar gehouden in Alphen aan de Rijn. Ondanks de tropische temperaturen behaalden alle drie een topklassering en kunnen zij terugkijken op een geslaagd weekend.

Van de Zundertse atleten was het de 18-jarige Femke Frijters die als eerste in actie kwam op vrijdagavond bij de 400 meter horden. Op Hemelvaartdonderdag liep zij al een fantastisch snelle tijd op dit onderdeel van 58,66 seconden: ruim onder de limiet voor het EK onder 20 jaar. Dit NK was voor haar dus niet meer dan een laatste test voor dit Europees Kampioenschap wat over 2 weken wordt gehouden in Zweden. In de series toonde ze haar kwaliteit en liep zeer ontspannen naar een goede 60,70 seconden. In de finale ging het iets trager, maar liep Femke wel gemakkelijk naar het zilver.

Al vroeg op de zaterdag stond het kogelslingeren op het programma, de specialiteit van Bowien Snepvangers. Sinds dit jaar moet ze met een 4 kilogram zware slinger werpen, wat een kilo meer is dan het jaar ervoor. Normaal werp je daar zo’n meter of 10 minder ver mee, maar Bowien wist het gat met vorig jaar al te verkleinen tot een kleine 4 meter. En daar deed ze afgelopen weekend nog een schepje bovenop: de eerste worpen moest ze nog even warmdraaien, maar na een paar mooie uithalen stond er uiteindelijk wederom een nieuw persoonlijk record op het scorebord van 42,84 meter wat goed was voor een vierde plaats.

Het drukste programma van het weekend was voor Tim Klein. Tim is meerkamper en heeft dus meerdere onderdelen onder de knie. Hij is slechts 15 jaar oud en deed tijdens dit NK mee bij de B-junioren (een hogere categorie voor atleten tot en met 17 jaar). Op vrijdagavond deed hij mee aan het verspringen, een onderdeel wat nog niet helemaal wil lukken dit jaar: de afstanden zijn goed, maar er lijkt nog veel meer in te zitten. Dat kwam er ook vrijdag nog niet helemaal uit, maar met 6,32 meter haalde hij toch de finale en eindigde daar als achtste.

Nadat Tim op zaterdag tussendoor nog even drie medailles haalde in Zundert bij de Brabantse kampioenschappen (kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen), kwam hij op zondag terug naar Alphen aan de Rijn voor het hoogspringen. Met een persoonlijk record van 1,90 meter leek een medaille net niet haalbaar, zeker niet met een beste seizoenprestatie van 1,80 meter. Echter, werd de lat steeds hoger gelegd en steeds ging Tim erover heen: 1,83m, 1,86m, 1,89m. Vervolgens haalde hij zelfs de 1,91 meter (nieuw persoonlijk record) met nog 4 atleten in de strijd. Voor een medaille zou hij de volgende hoogte (1,93 meter) in de eerste poging moeten halen en dat lukte: even later kreeg Tim de bronzen medaille omgehangen. [l]