Het college is ervan overtuigd dat de voorkant van het gemeentehuis straks een prachtig beeld oplevert. FOTO ADDO SPRANGERS
Het college is ervan overtuigd dat de voorkant van het gemeentehuis straks een prachtig beeld oplevert. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

(CHAPEAU) Zundert tast in buidel voor kwaliteitsimpuls reconstructie Molenstraat en Markt

(KOP) 'Ingrepen komen uitstraling centrum ten goede'

ZUNDERT - De Zundertse gemeenteraad is akkoord gegaan met een extra investering van 215.000 euro om de reconstructie van de Molenstraat en de Markt in Zundert meer body te geven.

DOOR ADDO SPRANGERS

Het college heeft een deel van het geld voorbestemd om onder meer het deel van de Casper Damstraat achter het vernieuwde gemeentehuis aan te pakken. "Er is geen rekening gehouden met een goede aansluiting van nieuw op oud werk", vindt het college.

Actie

Burgemeester en wethouders willen daarom de scope van het project uitbreiden en de projectgrens te verleggen vanaf de huidige grens (voorgevel gemeentehuis) naar de Caspar Damstraat. Zij zijn van mening dat op deze manier een veel logischer en aantrekkelijker centrum ontstaat. Oorspronkelijk is volgens het college niet gekozen voor uitbreiding van de scope van het project, voornamelijk om financiële redenen.

Nu fysiek zichtbaar is wat de (ongewenste) gevolgen hiervan zijn, wil het college hierop alsnog actie ondernemen.

Gehele blok

"De voorkant van het gerenoveerde gemeentehuis geeft over enkele maanden een prachtig beeld", zo stelt het college. "Wenselijk is het wanneer dat voor het gehele blok vorm krijgt. Tevens komt uitbreiding van de scope ook tegemoet aan de totale autoluwe omgeving en verbetering van het verblijfs- winkel- en woongebied.

Het huidige alternatief laat een abrupte stop qua inrichting en vormgeving zien bij de voorgevel van het gemeentehuis.

Bovendien voorkomt een scope-uitbreiding nu dat het over enkele jaren alsnog ingepast moet worden." Met de nu geplande kwaliteitsimpuls is een bedrag van 85.000 euro gemoeid.

Verlichting

Hiernaast wil het college 45.000 euro steken in de verlichting van het plein aan de Markt om het mozaïek met een portret van Vincent van Gogh aldaar mooi uit te kunnen lichten. Hierin is ook de verlichting van het gemeentehuis meegenomen, die volgens het college niet langer voldoet aan de eisen van nu, zowel fysiek als qua techniek.

Belichting

"Eerder is door de raad besloten het portret van Van Gogh in te straten in de verharding van het Marktplein.

'Er ontstaat veel rustiger beeld op de Markt'

Dit heeft invloed op de belichting van het plein", legt het college uit. "In de projectbegroting Molenstraat was slechts rekening gehouden met de openbare verlichting met gebruikelijke masten met ledtechniek. Gezien het feit dat de beeltenis van Van Gogh is ingestraat op de Markt, is het wenselijk om dit 's avonds op een andere manier te belichten. Het verlichtingsadvies stelt masten van acht meter hoog voor met daarin vier ledspots die een rustige en gelijkmatige belichting mogelijk maken. Aan deze masten kunnen elk twee banieren worden gehangen zodat daarmee de huidige masten voor banieren verdwijnen. Daarmee ontstaat een veel rustiger beeld op de Markt."

Toerisme

Het college verwacht dat de voorgestelde ingrepen de uitstraling van het centrum van Zundert zeer ten goede komt en dat hiermee nog beter zal worden voldaan aan een goede leef-, verblijf- en winkelomgeving." Het komt tevens ten goede aan de culturele aspecten en het toerisme rondom van Gogh", zo stelt het college.

Buffer

Voor de post onvoorzien ten slotte wil het college een bedrag van 85.000 euro reserveren om eventuele tegenvallers bij de laatste fase van de opknapbeurt van de Molenstraat op te vangen.[l]