De Raadsheer geeft vier
leden een speciale status

ZUNDERT - Schaakvereniging De Raadsheer heeft het niet in zich om haar leden met eretitels te overladen. De lat ligt erg hoog voordat iemand gelauwerd wordt. Tot voor kort telde de club zeggen en schrijven precies een(1) nog in leven zijnde erelid en dat is Kees van Erk uit Wernhout. Hij draagt die titel al vanaf mei 2001 dus je kunt niet zeggen dat de Raadsheer er lustig op los strooit met die lintjes.

Maar nu, tijdens het 75-jarige jubileum, vond het bestuur het een prima moment om aan een viertal leden een eretitel toe te kennen. Er zijn drie “Leden van Verdiensten” benoemd: Jan van den Berg, Adrie Domen en Rene Roks. Alledrie hebben ze vele jaren in het bestuur gezeten en alledrie hebben zij zich met hun hele ziel en zaligheid intensief voor de club ingezet. Als wedstrijdleider (Van den Berg), als penningmeester (Domen) of als voorzitter (Roks) hebben zij, m.n. in de jaren negentig en in het eerste decennium van de 21e eeuw, De Raadsheer de juiste richting aangegeven om zowel met de senioren- als met de jeugdafdeling een reële groei te realiseren. Hun bestuursfuncties worden inmiddels door jongeren ingevuld, en dat is natuurlijk fantastisch, maar buiten dat is hun inbreng op allerlei gebied op dit moment nog steeds van groot belang voor de club.

Maar voor Frank Verkooijen ging de rode loper pas echt uit. Tot zijn eigen grote verbazing kreeg hij de hoogst haalbare titel toegekend: erelid. Verkooijen was voorzitter van januari 2003 t/m augustus 2016 en onder zijn directe leiding groeide de club uit tot een(1) van de succesvolste en meest gewaardeerde in West-Brabant. Zowel de jeugd- als de seniorenafdeling maakten tijdens zijn periode hele grote stappen vooruit op zowel kwantitatief- als kwalitatief gebied. De Raadsheer groeide onder zijn voorzitterschap uit tot een vereniging met 100 jeugd- en seniorenleden, een ongekend hoog aantal voor een schaakclub “uit de provincie”. De club plukt hier, anno 2019, nog steeds de vruchten van. Het huidige bestuur, bestaande uit Jorrit Havermans (voorzitter), Jos van Ginneken (secretaris), Mitchell Matthijssen (penningmeester), Niek Oostvogels (wedstrijdleider) en Inge Oostvogels (jeugdvoorzitter) trekt op bewonderingswaardige wijze de “Verkooijenlijn” succesvol door. Maar Erelid of niet, Lid van Verdiensten of niet, wil De Raadsheer deze positie vasthouden dan zal iedereen zijn of haar steentje moeten blijven bijdragen. Achterover leunen is er niet bij, niet bij De Raadsheer. [l]