Documentaire 'Het Eerbetoon'

RIJSBERGEN - In 1943 vluchtte de Joodse familie Joseph vanuit Naarden via allerlei omwegen naar Zwitserland. 75 jaar later maakte Paul Joseph, die als kind van 5 jaar de vlucht meemaakte, een documentaire waarbij nakomelingen van de zogenaamde passeurs, de mensen die hen over de diverse grenzen hielpen, de soms bizarre gebeurtenissen op deze vluchtroute toelichten. Een indringende documentaire, die zich voor een groot gedeelte in de omgeving van Zundert en Rijsbergen afspeelde.

In dezelfde periode schreef Gerrit Kleissen een boek over de geschiedenis van zijn vader in het verzet in en om de grenspost Wernhout, wat uiteindelijk tot verraad en zijn excecutie door de Duiters leidde op 6 juni 1944 (D-Day). Het boek wordt gepresenteerd middels Powerpoint.

De docu en de presentatie van het boek kunt u meebeleven tijdens vertoning door Paul Joseph en Gerrit Kleissen op 2 augustus om 19.30 uur in Het Kaffee aan de Sint Bavostraat 79 in Rijsbergen (destijds café Schuttershof, één van de locaties die een rol speelt in de vlucht).

Tussen beide presentaties wordt een korte pauze gehouden. Er zijn geen kosten aan het bezoeken van de presentaties verbonden. Aansluitend wordt het boek van Gerrit Kleissen te koop aangeboden. [l]