Beeld van de eerste editie van de Boerendag in 1977 aan de Frederikstraat-Nassaustraat: toen nog kleinschalig, maar al wel heel gezellig. FOTO ARCHIEF CHARLES LUIJTEN
Beeld van de eerste editie van de Boerendag in 1977 aan de Frederikstraat-Nassaustraat: toen nog kleinschalig, maar al wel heel gezellig. FOTO ARCHIEF CHARLES LUIJTEN Foto: archief Charles Luijten

'Op de Boerendag gaat het vooral om de sfeer'

RIJSBERGEN - Op de Boerendag gaat het vooral om de sfeer. Dat is de algemene opvatting van de organisatie en haar medewerkers aan het evenement waarvan de eerste uitgave plaatsvond in 1977 was en dat nog altijd stevig in de schoenen staat.

DOOR CHARLES LUITEN

Een sfeervolle Boerendag is de meest beste reclame die men voor de eerstvolgende editie achterlaat. Tot nu heeft het daaraan nooit gemankeerd. Elk jaar opnieuw proberen bestuur, medewerkers en deelnemers daaraan met alle inzet te werken. Het programma van de Boerendag van 3 augustus is er dan ook weer op afgestemd.

Folkloregroep

Een van de vele programmaonderdelen is een zogeheten 'gouden boerenbruiloft', naar het thema van het nostalgisch cultureel festijn op de Tiggeltseberg dit jaar: 'Terug naar de Gouden Bruiloft'. We praten met Anja Verschuren die er met haar man Christ een melkveebedrijf op na houdt. Een echte boerin dus, die al heel wat jaren aan de Boerendag is verbonden. Anja is commissielid en op de dag zelf is zij actief met haar folkloregroep die laat zien hoe

Informatie

De Boerendag in Rijsbergen is een gezellig dagje uit voor het gehele gezin. Het boerenleven van zestig jaar geleden komt opnieuw tot leven op de eerste zaterdag van augustus. Meer informatie via www.boerendagrijsbergen.nl.

zeventig jaar geleden het vieren van een gouden bruiloft in het vat werd gegoten. De hele buurt waartoe het gouden paar behoorde kwam in touw. "We laten de voorbereidingen zien, en vervolgens hoe de feestelijke dag werd doorgebracht. Zo was onder meer een optocht van versierde karren en wagens met daarop het gouden paar en familie een echte traditie. Er was zelfs een receptie", vertelt Anja Verschuren.

'Een optocht van versierde karren en wagens met daarop het gouden paar en familie was een echte traditie'

Ze zit over één ding wel een beetje in: het weer. Daarmee valt of staat de dag. Ze verwijst daarbij naar vorig jaar, toen de Boerendag vanwege de extreme hitte op het allerlaatste moment volledig moest worden afgelast. Hopelijk zijn de weergoden het evenement nu beter gezind.

Dorskas

De dorsploeg van de Stichting Boerendag kan zich na een jaartje rust met de vlegel in de hand de longen uit het lijf slaan, net zoals vroeger toen de 'dorskas' (dorsmachine) nog uitgevonden moest worden. "We kijken er met z'n allen naar uit. Iedere keer is de belangstelling voor onze demonstratie groot en is het opletten geblazen dat niemand van de nieuwsgierigen die houten knuppel om de oren krijgt", laat leider Jack Graumans horen. Niet onvermeld mag blijven dat op de Boerendag wordt getracht de manier van werken en handelen in het begin van de vorige eeuw en die van heden tegen elkaar af te zetten. Interessant dus om te volgen.[l]

Parel van Rijsbergen

De Vloeiweide, natuurgebied De Pannenhoef, Kinderboerderij de Leijhoeve, de Sint-Bavokerk én de Boerendag zijn de vijf parels van Rijsbergen. Dit hebben studenten van Breda University of Applied Science in februari van dit jaar bekendgemaakt bij de presentatie van 'Het verhaal van Rijsbergen' bij Golfpark De Turfvaert in Rijsbergen. In opdracht van de Gemeente Zundert heeft een zevental studenten onderzoek verricht naar het culturele erfgoed van Rijsbergen om de rijke geschiedenis van het dorp onder de aandacht te brengen. Het project ging in november vorig jaar van start. Door interactie met de inwoners van Rijsbergen werden de verhalen verzameld, geanalyseerd en begrepen. Inwoners konden hun parels aangeven op een reizende schatkaart welke door de studenten werd verspreid. Hiernaast werden er brainstormsessies gehouden om het verleden, heden en toekomst van het dorp in beeld te brengen.