Richard Pijl van De Raadsheer naar WK Computerschaak

ZUNDERT - Zijn naam is Richard Pijl, is Nederlander, woont in Minderhout (B), is lid van de Zundertse schaakvereniging De Raadsheer en gaat deelnemen aan het wereldkampioenschap computerschaak in Macau! Zoiets vraagt om nadere uitleg.

Van 10-16 augustus organiseert de ICGA (The International Computer Games Association) in Macau, China, het wk computerschaak (The World Computer Chess Championship). Gelijktijdig vinden daar ook de wk’s plaats van het Chess Software Championship en van het Speed Chess Championship. Het zal dus een drukte van belang worden, daar in het verre Macau. Richard neemt, zoals gezegd, deel aan het WK Computerschaak. Hij doet dat met zijn eigen ontwikkeld programma, 'The Baron' genaamd. Al in 2001 is hij begonnen met het ontwikkelen van dit programma en in al die jaren heeft hij er verbeteringen in aangebracht om zijn geesteskindje sterker en sterker te maken. “The Baron is nu zo sterk dat een mens niet meer van hem kan winnen”, aldus Pijl. Hoe een hobby je naar een WK kan leiden, zie je wel.

The Baron zal het op moeten gaan nemen tegen ijzersterke programma’s als Chiron, Shredder en Komodo, de huidige wereldkampioen. Pijl dicht zich weinig kansen op een podiumplek toe en vindt meedoen belangrijker dan winnen. Ik ben al dik tevreden, zei hij, dat 'The Baron' enigszins partij kan bieden tegen de meedogenloze Komodo. Maar je weet nooit hoe een koe een haas vangt. (Schaak)computers denken alleen maar rationeel, ze kunnen simpelweg niet anders, van enige emotie is in hun programma geen spoor te bekennen, van een tikkeltje twijfel trouwens ook niet. Maar wie weet, Richard, heb je in 'The Baron' iets kunnen programmeren waar Chiron of Shredder door van de wijs rijken en er een walm zwarte rook uit hun laptop komt. De Raadsheer wenst je alle succes van de wereld toe in Macau. Een bijkomend meevallertje: de Chinese keuken smaakt voortreffelijk en het is goed te doen, eten met twee stokjes.[l]