Maria Hemelvaart: een groot feest voor ons

ZUNDERT - Jaarlijks op 15 augustus viert de Kerk het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming en gedenkt hiermee het feit dat Maria na haar dood met ziel en lichaam door God in de hemel werd opgenomen. Het feest is ontstaan in het Oosten en in de 7e eeuw door Rome overgenomen. Maria Tenhemelopneming geldt voor de Katholieke Kerk als het belangrijkste Mariafeest.

Heel het jaar vinden heel veel mensen hun weg naar een bedevaartsplaats of -kapel. Ze steken bij Maria een kaarsje aan of zetten Haar in de bloemen. Deze rituelen worden vaak begeleidt met een stil gebed waarin men gevoelens van vreugde maar ook van verdriet kan neerleggen. Maria straalt een sterk geloof uit. Ondanks alle beschimpingen en beschuldigingen aan het adres van Haar Zoon heeft zij nooit getwijfeld en Jezus altijd gevolgd tot onder het Kruis, vlak voor Zijn sterven.

Vooral in deze tijd maken we als samenleving een moeilijke tijd door. We verkeren in onrust vanwege al het zinloze geweld, ver weg maar ook zo dichtbij. Maar wat we zeker niet moeten doen is bij de pakken gaan neerzitten. Juist nu hebben we elkaar hard nodig om in ons geloof te volharden. Maria verzamelt ons allemaal bij elkaar zodat ieder gesterkt en volhard mag worden in zijn of haar geloof.

Op donderdag 15 augustus wordt in de kerk van H. Joannes de Doper in Sprundel een plechtige eucharistieviering gehouden. Alle koren uit de regio Zundert en Rucphen zullen hieraan hun medewerking verlenen. De viering begint om 19.00 uur. Bij goed weer zal de viering in het Fatimapark plaats vinden.

Na de viering wordt men van harte uitgenodigd om koffie of thee te drinken in het gemeenschapshuis De Trapkes. [l]