Paarden blijven aaibare dieren voor zowel jong als oud. FOTO ERWIN MARTENS
Paarden blijven aaibare dieren voor zowel jong als oud. FOTO ERWIN MARTENS Foto: Erwin Martens

Boerendag opnieuw genot voor groot en klein

RIJSBERGEN - Uitstekend weer, veel te zien en een gezellige sfeer. De 43ste editie van de Boerendag in Rijsbergen bewees zaterdag opnieuw een grote trekpleister te zijn met al die duizenden bezoekers

DOOR CHARLES LUIJTEN

Vorig jaar liepen het stichtingsbestuur en zijn vele medewerkers met een gezicht rond dat op onweer leek. Heel begrijpelijk, toen na een heel jaar van voorbereidingen het Boerendagfeest moest worden afgelast vanwege de verzengende hitte. Dit jaar zat echter werkelijk alles mee.

Beeltenis

De dag begon met iets heel bijzonders. In de voorgevel van de Karkooi hadden metselaars ruimte gecreƫerd voor de plaatsing van een beeltenis van de Heilige Maria. Een afbeelding van haar op boerderijen vele jaren terug was heel gewoon. In aanwezigheid van velen, waarbij burgemeester Joyce Vermue niet ontbrak, werd door pastoor Hans van Geel het fraaie Mariabeeld gezegend. Na de plechtigheid werd het beeld met behulp van een ladder op haar plaats gezet.

Boerentuig

De drukte begon rond de klok van 11.00 uur al aardig op gang te komen. "Ik ben hier voor de eerste keer. Niet te geloven hoe de boeren destijds moesten werken", zeggen Frits Uytdehaag en zijn vrouw, komende van Heerhugowaard. De kinderen die het echtpaar mee hebben genomen genieten in de aangelegde speeltuin en zijn er niet weg te slaan.

De familie Hoefnagels is er voor de 35ste keer met haar nostalgische draaimolen. Iets verderop wordt zoals vanouds het vieren van een Gouden Boerenbruiloft nagespeeld. Oude trekkers, wagens, karren en ander rollend boerentuig uit grootmoeders tijd, getrokken door zware viervoeters, gaat aan tien duizenden ogen voorbij. Veel bekijks krijgt ook de show van het opgepoetste rundvee in diverse maten. Vooral de kalfjes zijn bij de kinderen in trek.

After party

Na het dagprogramma volgt nog een zinderende feestavond voor de jongere generatie met ruim 1200 bezoekers. Wanneer de band WC Experience onder de schijnwerpers verschijnt en de eerste klanken te horen zijn, lijkt de hel los te breken. Het is een after party zonder enige wanklank.[l]

Een kijkje bij de verschillende werktuigen op het terrein van de Boerendag. FOTO ERWIN MARTENS
De Boerendag leent zich uitstekend voor het maken van foto's. FOTO CHARLES LUIJTEN
Even uitrusten met een drankje. FOTO ERWIN MARTENS
Volle bak ambiance op de after party met WC Experience. FOTO ERWIN MARTENS