Biljarten voor het goede doel

ZUNDERT - Waarom biljarten voor het goede doel? Hiervoor gaan we terug in de tijd. Terug naar een rijke biljartperiode van de Belg Tony Schrauwen. Binnen de biljartwereld bouwde Schrauwen een wereldvermaardheid op, niet alleen als actief biljarter maar vooral als biljartcoach.

Dit biljartfenomeen uit Essen Wildert kwam uit de stal van de gerenommeerde Jos Vervest. Vanwege zijn grote kwaliteiten werd de Belg coach van de KNBB (Koninklijke Nederlandse Biljart Bond) op Papendal. Ontelbare biljarters heeft Tony de kneepjes van het vak geleerd. Dick Jaspers, de man met de grootste palmares, maar ook de navolgende namen spreken voor zich: Jan Arnouts, Jos Bongers, Ad Broeders, Jean Paul de Bruijn, Raimond Burgman, Wim van Cromvoirt, Jean van Erp, Henk Habraken, Louis Havermans, Ad Klijn, Therêse Klompenhouwer, Ad Koorevaar, Frans van Kuijk, Henk Kuijt, Jelle Pijl, Christ v.d. Smissen, Gerwin Valentijn, Ben Velthuis en vele anderen.

Bij de laatste lichting heeft de Limburger Dave Christiani zich bijzonder onderscheiden door zijn goede resultaten maar ook door de persoonlijke vriendschap met zijn leermeester. Citaat van Dave: "Voor mij was Tony de beste trainer die ik maar wensen kon. We hebben zoveel plezier gehad tijdens toernooien en de man had zoveel fantasie en inlevingsvermogen. Hij was de enige die mij na een verliespartij weer aan het lachen kon maken. Bovendien kon hij me na elke partij precies vertellen wat ik fout had gedaan en waar het mis was gegaan. Tony Schrauwen was een bijzonder persoon in alle opzichten. Dit was een ervaring van al zijn leerlingen".

Helaas kreeg Tony de verwoestende ziekte van A.L.S. Hij vocht bijna drie jaar lang een ongelijke strijd tegen een ziekte, die iedere spiervezel centimeter voor centimeter van het lichaam afbreekt. Tijdens zijn ziekte hebben veel biljartvrienden hem spontaan een bezoek gebracht. Op 13 juli 2005 overleed de Belg op 67 jarige leeftijd.

Actie voor het goede doel

Omdat Tony niet vergeten mag worden zullen de zusjes Mirella Palinckx-van Aert en Nicky Havermans-van Aert gaan biljarten tegen uitdager Fons Havermans. In het lokaal van biljartvereniging Oefening & Vermaak Zundert worden twee partijen gespeeld naar 20 beurten op vrijdagavond 23 augustus. Mirella speelt libre (vrij spel), Nicky en Fons moeten het proberen over drie banden.

De return is op dinsdagavond 24 september bij eetcafé De Toekomst in Achtmaal. Ook hier worden twee partijen van 20 beurten gespeeld. Totaal scoren de drie spelers een aantal caramboles.

U kunt voorspellen hoeveel punten totaal worden verzameld. Degene die dit totaal aantal goed voorspelt verdient een Longoni keu, aangeboden door viervoudig wereldkampioen Dick Jaspers. Voor de deelnemende dames wordt een kunstwerk van glas beschikbaar gesteld. Het is zeker de moeite waard uw geluk te beproeven. Bij meerdere goede voorspellingen beslist het lot.

In de Bode van volgende week wordt aangegeven op welke manier u kunt meedoen aan deze actie voor het goede doel.[l]