Heuveltraining in de Ardennen. FOTO MATTI VAN AERT
Heuveltraining in de Ardennen. FOTO MATTI VAN AERT Matti van Aert

Trappistentrappers in wind en waaiers

WERNHOUT – De verschillen waren groot afgelopen zondag, straffe tegenwind dwong de groepen regelmatig tot het vormen van waaiers om nog enigszins vooruit te komen terwijl bij wind in de rug de rem er af en toe op moest.

De A groep ging van start met 14 man, eigenlijk met 15 maar eentje ging er na 400 meter al af,dat telt niet. De rituitzetter kwam niet opdagen maar Frits Sprenkels wist nog wel een rondje uit zijn mouw te schudden. Het werden 105 km kriskras door België van Maria-ter-Heide tot Meer. Voordeel van zo een ronde is dat je nooit lang wind tegen hebt. Van de rijke variatie in plaveisel waren de bekende betonplaten niet het meest populair terwijl die juist veelvuldig voorkwamen. De rit verliep goed en in een strak tempo.

Over het soms wat minder comfortabel fietsend Belgische plaveisel konden de mannen van de B groep wel meepraten. Met een man of 16 reden zij met Hans Huijbregts een rit bij onze zuiderburen over veelal kleinere en vaak ook slechtere binnenwegen richting Grobbendonk en Herentals. Langs Wout van Aert maar die was niet thuis of deed alsof, er reden ook wel erg veel Trappistentrappers langs z’n huis. Het was een hele mooie route van 103 km zonder lekke banden en met een heel aardig gemiddelde.

De C groep stond met 19 man klaar voor vertrek, zonder rituitzetter. Het was niet gemakkelijk kiezen uit de vele vrijwilligers maar uiteindelijk werd het een rondje Oesterdam. Enige twijfel was er wel bij die straffe wind en de wetenschap met wind tegen over de dam te gaan. Maar juist daar ligt een mooie uitdaging, windaf fietsen kunnen we allemaal wel. En als je er niet aan dood gaat wordt je er zeker sterker van. De rit van 103 km was pittig maar verliep prima en die 10 km afzien op de dam waren ze bij thuiskomst alweer bijna vergeten.

Zonder chauffeur en met slechts vier leden sloot de E groep aan bij de D groep zodat ze samen met 18 man op pad konden voor een rondje Woensdrecht van 85 km. Net buiten deze plaats was er een klein accidentje en kwamen enkele renners ten val. Geen gewonden, enkel een deelnemer met een gebroken stuur en die mocht in de volgbus plaatsnemen. Volgens de reacties van de E groep leden op deze gezamenlijke rit beviel het hen beter dan in een klein groepje te rijden, maar dat is een keuze die ze zelf mogen maken.

Ardennen

Zowel individueel als in groepsverband werd er afgelopen week stevig getraind op het betere klimwerk, de Ardennen lenen zich daar prima voor. Vrijdag veel regen en zaterdag veel wind maar dat mocht de pret niet drukken, er is heerlijk gefietst, vele kilometers gemaakt met de nodige hoogtemeters.

Programma

Zondag 18 augustus gaan we weer met vijf groepen om 9.00 uur op pad. We vertrekken bij café van T in Wernhout en daar komen we ook weer terug. Als je wil weten wie de rituitzetters en wat de afstanden zijn dan kijk je best op het Trappistentrappers forum, daar staan ze vermeld in de rubriek Fietstochten. [l]