Afbeelding
Foto: Charles Luijten

Nat vliegerfestijn wordt warm ontvangen

RIJSBERGEN - Vliegeraars uit alle hoeken van Europa streken het voorbije weekeinde voor de elfde keer in Tiggelt neer om hun creaties - in allerlei maten en kleuren en ook verschillend van materiaal - aan de blote hemel te laten staan.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Het blijkt dat heel wat volwassenen verkikkerd zijn op vliegeren. Tenminste: dat is wat ons het voorbije weekeinde opviel. De groene 'luchthaven' van de familie Michielsen, waarop normaal gesproken koeien grazen, is omheind door caravans, campers en tenten. De hierin verblijvende deelnemers aan de Rijsbergse Vliegerdagen blijken veelal niet afkomstig uit eigen land. Er kan in Tiggelt dan ook best gesproken worden van een internationale nederzetting. De[S1] eerste deelnemers streken vorige week woensdag, ruim vóór het evenement dus, al in Tiggelt neer. Ze waren nog maar amper gearriveerd, of het meegebrachte speeltuig werd tevoorschijn gehaald en meteen uitgeprobeerd.

Vakantievertier

In de vorige eeuw werd, direct na de oogst van het graan, door de jeugd menig stoppelveld voor de sport ongevraagd in beslag genomen. De boeren keken niet zo nauw. En dus gingen kinderen aan de slag met vliegers in elkaar gefrommeld met dunne latjes en meestal kranten- of crêpepapier. Vaak stond er een gelaat op de vlieger afgebeeld. Wedstrijdje doen wie het hoogst met zijn speeltje aan de hemel staat: het was één van de manieren waarop de schooljeugd van toen zich tijdens vakantieperiode met volle tevredenheid zich bezig hield. Je ziet het nauwelijks nog. De jeugd weet nagenoeg niet meer wat vliegeren nou precies is. Om daar achter te komen moet men de derde zondag van augustus in Rijsbergen zijn.

Worst

De grote animator van het Rijsbergse vliegerfestijn, René Baremans, marcheert als een aap met zeven staarten over het terrein. Vóór het geven van het startsein verricht hij nog even een kleine inspectie. "Jammer van het natte weer", zegt hij. "Het zit ons de laatste drie jaar niet mee. In het vervolg toch maar een worst aan Clara offeren". Er staat deze zaterdag om 11.00 uur een strak windje waardoor even later ruim zestig vliegers, de één al hoger dan de ander, aan de Tiggeltse hemel verschijnen. De publieke belangstelling is door de weersgesteldheid helaas wat aan de magere kant.

Hesje

"Twee jaar geleden zijn we zowat weggespoeld, verleden jaar werden we door het extreem warme weer bijna verbrand en nu dit. Mopperen heeft echter geen zin", stelt Toke Mathijssen-Bogers die, gestoken in geel hesje, bij de toegangspoort staat. Daags erna kan ze gelukkig nog aardig wat bezoekers verwelkomen, want op zondagmiddag komt het zonnetje er gedurende een paar uur lekker door. Hele gezinnen, al dan niet een wandelwagentje voortduwend met daarin de jongste spruit, vergapen zich aan het kleurrijke schouwspel boven hun hoofd. Zo ook het echtpaar Beurkens uit Prinsenbeek, dat de Rijsbergse Vliegerdagen voor de allereerste keer bezoekt. "Vaak van gehoord. We hadden zo'n spektakel in Rijsbergen niet verwacht".[l]

FOTO'S CHARLES LUIJTEN

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding